AKTUELNO

Realna politika koju vodi Viktor Orban donela je Mađarskoj odlične ekonomske rezultate. On se ne miri lako sa diktatom iz Berlina, već Mađarsku samostalno razvija koliko god je to moguće, oslanjajući se na zemlje Višegradske grupe, kažu sagovornici Pinka.

Glas premijera Mađarske Viktora Orbana glas je Višegradske grupe i možemo pretpostaviti da, ono što on govori, misle i Češka, Slovačka, a naročito Poljska, kaže za Pink Petar Đurđev iz Centra za društvenu stabilnost komentarišući jučerašnju radnu posetu Orbana Beogradu.

Podseća da je Poljska među 20 najrazvijenijih zemalja sveta, a da je Višegradska grupa pre koronavirusa imala veću trgovinsku razmenu sa Nemačkom, nego što ju je imala samo država Francuska.

Foto: TV Pink Printscreen

- Reč je o narastajućoj ekonomiji, novoj snazi, koja se ne miri lako sa diktatom iz Berlina. Zato je važno to što je jedna ovakva grupacija u EU pokazala ruku prijateljstva Srbiji – kaže Đurđev za Pink.

Ističe da je ovakav odnos pokazatelj pravog prijateljstva.

Ne bavimo se rezolucijama, mračnim delovima iz prošlosti, već onim čime je jako važno da se bavimo, a to su ekonomija, povezivanje kroz puteve…

Prof. dr Duško Tomić sa Univerziteta za bezbednost i globalne studije Američkog univerziteta u Ujedinjenim Arapskim Emiratima ocenjuje da je Orban realpolitičar.

- On je politiku evropskog policentrizma zamenio realnom politikom u kojoj se Mađarska kao država samostalno razvija koliko god je to moguće, a u svom razvoju se oslanja na zemlje Višegradske grupe. Orban je, kao i uvek, realan političar koji bolje sagledava i predviđa stvari u okruženju od ostalih. Bavi se realnim potrebama mađarskog društva i države, što se odrazilo na uvećanje i njihovog BDP-a – kaže Tomić za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Juče je Srbija, dodaje, dobila ogroman kompliment – Orban je izjavio da je naša zemlja evropski i svetski lider u vakcinaciji, iako smo od EU slabiji po razvoju.

- Ovo je divan compliment za sve napore koje smo napravili u prethodnom periodu – kaže Tomić.

#Duško Tomić

#Petar Đurđev