AKTUELNO

Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstvom Skupštine Srbije i uz posredstvo evroparlamentaraca biće održana danas i sutra u Palati Srbija. Početak dijaloga zakazan je za 10 i 30.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da se dijalog odvija po principu zatvorenosti za medije, što podrazumeva da izjava neće biti, osim što će sutra u 12 i 30 sati biti održana zajednička konferencija za medije.

Kako kaže najopštija tema biće očekivanja od dijaloga, kao i tema medija koja je, kaže Dačić, za opozicione partije gotovo uvek i jedina.

Foto: TV Pink Printscreen

- Govorio sam im da je besmisleno da samo pričamo o medijima, jer ima i drugih bitnih tema. Očigledno misle da u medijima postoji čarobni štapić i da će njime svako biti pretvoren u lepoticu – rekao je Dačić za „Novo jutro“.

Ističe da dinamiku razgovora predlažu evroparlamentarci, i da će se dijalog nastaviti 17. i 18. septembra. Ispoštovano je, kako kaže, da na sastanku učestvuju sve poslaničke grupe iz parlamenta Srbije i sedam opozicionih platformi.

Dodaje da je ovo prvi put posle toliko meseci da se dijalog odvija „uživo“, budući da su evropski parlamentarci usled pandemije koronavirusa bili u nemogućnosti da putuju izvan granica Evropske unije.

Dačić je podsetio da je reč o drugoj fazi dijaloga koji je započeo još na osnovu dogovora tadašnje predsednice Skupštine Maje Gojković i Dejvida Mekalistera, predsednika Spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta.

Foto: TV Pink Printscreen

- Kao cilj dijaloga postavljena je diskusija i međustranački dijalog o izbornim uslovima. U tom smislu sam još 1. marta ponudio da dijalog krene što pre, ali su evroparlamentarci imali zabranu putovanja za vreme pandemije. Tek sada su dobili dozvolu za putovanja i ovo je praktično njihov prvi izlazak van granica EU – kaže Dačić.

Dodaje da su posrednici Evropskog parlamenta u međustranačkom dijalogu Tanja Fajon, Vladimir Bilčik i Knut Flekenštajn stigli sinoć u Beograd, da su u osam sati imali sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, u 9 sati sa njim, a da u 10 i 30 sledi njihovo zajedničko predsedavanje dijalogom.

#Ivica Dačić