AKTUELNO

Profesor Londonske škole ekonomije i političkih nauka i stručnjak za Zapadni Balkan, Džejms Ker-Lindzi, okrivio je EU za, kako je naveo, zastoj u dijalogu Beograda i Prištine i ocenio da je Srbija u nikad jačoj poziciji.

Ker-Lindzi smatra da je EU učinila vrlo malo da stimuliše strane u dijalogu i da nije uspela da pošalje poruku o proširenju na Zapadni Balkan, prenosi prištinska Ekonomija onlajn.

"Jednostavno idemo naokolo bez ikakvog novog razmišljanja strana ili Evropske unije. Ne vidim da će ovaj proces imati bilo kakvog napretka", rekao je Ker-Lindzi.

Kaže i da je Berlin blokirao neke od najinovativnijih ideja.

"Na kraju je na stranama da rade na konačnom rešenju, a to bi trebalo da podrže, a ne da blokiraju EU i njeni partneri", poručio je on.

Ker Lindzi smatra i da Beograd trenutno nema razloga da prizna nezavinost tzv. Kosova i ocenjuje da za to neće platiti visoku cenu.

"Srbija, priznala Kosovo ili ne, nema garancije da će se pridružiti Evropskoj uniji. Kosovo je strana koja je zatvorila vrata za mnoge međunarodne mehanizme. Sa slabom ulogom EU na Kosovu i velikim ruskim i kineskim uticajem na Balkanu, Srbija je u jačoj poziciji nego ikada ranije", zaključio je Ker-Lindzi.

#Beograd

#EU

#Kosmet

#Priština