AKTUELNO

„Da žetva bude berićetna, a Vojvodina ravna i mirna. Biće dovoljno za nas u Srbiji, a moći ćemo da nahranimo i druge,“ poručio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić otvorivši manifestaciju „Žetveni dan“ u prisustvu akademika Škorića, u selu Neuzina opštine Sečanj.

Manifestacija je protekla u neformalnoj atmosferi i dobrom raspoloženju u iščekivanju prvih plodova rada vrednih ratara.

„Očekujem da otkupna cena bude primerena. Ovu pšenicu će neko da otkupi, neko će da skladišti, neko će da izveze i neko će dobro da zaradi. Ali u toj zaradi ne sme da zaboravi na proizvođača. Jer sledeće godine, ako tih proizvođača ne bude, teško da će moći i da otkupi, i da skladišti i da izveze,“ bio je jasan Krkobabić.

Foto: Promo/Risto Kostov

Prisutnima su se obratili i Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Čedomir Božić, predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević, predsednik opštine Sečanj Predrag Rađenović, a otvaranju je prisustvovao predsednik Akademijskog odbora za selo akademik Dragan Škorić, profesori Zoran Keserović i Žarko Ilin. Akademik je poručio „Prinosi su dobri, što znači da se poštuje preporuka struke i da treba i dalje da radimo na transferu znanja i tehnologija“

Foto: Promo/Risto Kostov

Ova tradicionalna manifestacija, u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine, simbolizuje početak žetve pšenice, jer donoseći i prve rezultate rada ratara predstavlja za njih značajan dan u godini.

Ovim događajem skreće se i pažnja na značaj proizvodnje pšenice, kao strateškog proizvoda za nacionalnu prehrambenu sigurnost, a budući da je zadruga ZZ„Agrosoj Neuzina“ preko koje se vrši promet pšenice, okosnica razvoja ovog banatskog sela, ovo je važan dan za sve zadrugare i stanovnike Nauzina.

Iz programa „500 zadruga u 500 sela“ koji je sprovodio Kabinet ministra Milana Krkobabića, a sada nastavilo Ministarstvo za brigu o selu, u Srednjobanatskom okrugu uloženo je 70 miliona dinara u protekle četiri godine. Bespovratnim sredstvima pomognut je rad pet zemljoradničkih zadruga, od kojih su dve iz opštine Sečanj.

#Milan Krkobabić

#Neuzina

#Žetveni dan