AKTUELNO

U narednom periodu može se očekivati snažan pritisak na Prištinu kako bi se formirala Zajednica srpskih opština, ocenjuje predsednik skupštinskog Odbora za KiM.

Danas se navršava 3.000 dana od potpisivanja Briselskog sporazuma kojim je Priština preuzela obavezu da formira Zajednicu srpskih opština. Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za zapadni Balkan Metju Palmer juče je poručio da je sporazum o ZSO obaveza koju su kosovske institucije preuzele i koju moraju da primene.

Ovo je ozbiljno upozorenje američke administracije privremenim institucijama u Prištini, da moraju da se ponašaju kao predvidiv sagovornik i partner, što znači da ono što prihvate i dogovore, moraju da realizuju, kaže Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju.

Ocenjuje da je očigledno da napretka u dijalogu Beograda i Prištine ne može biti bez realizacije Zajednice srpskih opština, a ovo je sada jasno i Evropskoj uniji, i Sjedinjenim Američkim Državama.

- Zato je za očekivati snažan pritisak na Prištinu kako bi se ZSO formirala. Kurti je postavio niz prepreka, a svaka od njih je politička floskula koja ne odgovara činjenicama, posebno kada se radi o odluci tzv. Ustavnog suda koji nije rekao da ZSO ne treba da se formira, naprotiv. Ako pažljivo čitate, videćete da je izričito rečeno da ZSO treba da se formira, a da odredbe koje nisu u skladu sa tzv. ustavom ne treba da se usklađuju sa tim aktom – kaže Drecun za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Kurti dakle, ocenjuje Drecun, pokušava da izokrene i pretumba činjenice, kako bi stvorio opravdanje da se ZSO ne formira.

- Sve što smo dosad čuli pokazuje da Kurti nije ozbiljan pregovarač, naprotiv. On ne otvara prostor za postizanje dogovora i cilj mu je da se razgovori završe neuspešno, a da se odgovornost za neuspeh prebaci na Beograd – kaže Drecun.

Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca Srbije, ocenjuje da Kurti ima dva izbora: ili će da posluša Ameriku, ili će da pošalje kosovsko društvo na nove izbore i da ostane bez pozicije.

Foto: TV Pink Printscreen

- Kurtijevo insistiranje da Beograd prizna nezavisnost Kosova, što se neće dogoditi verovatno nikada, dokaz je da je izgubio kompas i da mora pod hitno da se okrene građanima i njihovim potrebama – kaže Beriša.

Dodaje da Amerikanci sada agresivnije nastupaju prema Prištini, svesni činjenice da bez ukazivanja poštovanja Beogradu neće moći ništa da reše.

#Demo Beriša

#Milovan Drecun