AKTUELNO

Miroslav Stojanović, novinar i bivši dopisnik ''Politike'' iz Nemačke rekao je za Pink da je primetno jasno nadmetanje političkih lidera u okviru Evropske unije.

Stojanović je naveo da je ovakav rivalski odnos država članica EU posledica dugogodišnjuh briselskih nadnacionalnih prisila.

Foto: TV Pink Printscreen

- Pitanje nadležnosti je poslednjih godina izbilo u prvi plan u političkom životu Unije jer je to prenošenje nacionalnih nadležnosti na nadnacionalne subjekte, odnosno Brisel izazivalo dosta varničenja u političkom životu EU - rekao je on.

Kako je istakao, ''Nemačka, iako je motor EU ima veliki spor sa Evropski sudom u Briselu''.

- Reč je o presudi Evropskog suda da Evropska centralna banka ima pravo da kupuje državne obveznice čemu se Ustavni sud Nemačke usprotivio i doneo odluku da to nije moguće i da se to kosi sa nemačkim ustavom - rekao je Stojanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je on istakao takozvana blokovska podela dolazi do izražaja u EU.

- Pandemija korona virusa dovelo je do odsustva solidarnosti koje je pokazalo da EU nije harmonična u nekim elementarnim stvarima. Što se spoljne politike tiče EU nikada nije bila jedinstvena, ona je jedino bila jedinstvena po pitanju monetarne politike - rekao je on.

Srdja Trifković, istoričar i publicista opisao je za Pink da Viktoru Orbanu ne pada na pamet da napušta EU.

Foto: TV Pink Printscreen

- On želi da unutar EU bude nosilac novog pokreta. To je duh otpora toj novoj postmodernoj liberalnoj klaki koja teži samouništenju kroz samoubilačku imigracionu politiku i kroz negaciju džihad terorizma - naveo je Trifković.

Duško Tomić, profesor na Američkom univerzitetu za bezbednost i globalne studije u UAE osvrnuo se za Pink na tok Berlinskog procesa.

Foto: TV Pink Printscreen

- Naša zemlja je uradila mnogo toga u poslednjih godinu i po dana da na jedinstven način može da bude uzor EU koja od nas može da uče. To je pre svega odnos koji je naša zemlja imala prema vakcini, kako nabavci tako i procesu imunizacije. U EU nije postojao akdevatan odgovor na nabavku vakcine i njene raspodele. Mi smo imali odličnu saradnju tokom perioda snažnih kovid restrikcija sa Mađarskom, imamo pojačane odnose sa Poljskom, ali i sa Nemačkom - rekao je on.

#Duško Tomić

#EU

#Miroslav Stojanović

#Nemačka

#Srbija

#Srdja Trifković