AKTUELNO

Ministar je podsetio da Srbija i SAD ove godine obeležavaju 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković čestitao je američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu Dan nezavisnosti SAD, 4. jul, i istakao da je unapređenje svih oblika saradnje dve zemlje jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

Selaković je podsetio da Srbija i SAD ove godine obeležavaju 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i da su u presudnim istorijskim trenucima bile saveznici koji su se rukovodili verom u istinu, pravdu i napredak.

- Koristim ovu priliku da uputim izraze visoke zahvalnosti Sjedinjenim Američkim Državama na podršci procesu evropskih integracija Republike Srbije, kao i na činjenici da smo od strane Vaše zemlje prepoznati kao ekonomski motor zapadnog Balkana - naveo je Selaković.

On je zahvalio na američkoj podršci srpskom narodu, vrednoj divljenja u teškim danima posle Velikog (Prvog svetskog) rata.

Ministar Selaković je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je u prethodnom periodu preduzet niz konkretnih koraka usmerenih na jačanje i produbljivanje saradnje Srbije i SAD i podsetio da je regionalna kancelarija Međunarodne razvojne finansijske korporacije otvorena u Beogradu, što će, kako je ocenio, doprineti snažnijem ekonomskom prisustvu Sjedinjenih Američkih Država i u Srbiji, i u regionu.

#Nikola Selaković