AKTUELNO

Nikakva vojska osim KFOR-a tamo ne sme više da postoji, rekao je za TV PINK general Milorad Stupar.

General Milorad Stupar, rekao je da je razvoj vojske i paravojske na Kosovu i Metohiji je u jednom kontinuitetu od razvoja UCK pa preko Kosovskog zaštitnog korpusa, preko Kosovskih bezbednosnih snaga, da bi se, kako kaže, sada došlo na osnovu odluke Skupštine privremenih institucija Kosova 2018. da se prelazi na transformaciju na kosovsku vojsku.

“Kosovska vojska, na teritoriji Srbije, na prostoru KiM je paravojska za koju će neko nekada odgovarati. Po Rezoluciji 12 44 jedine vojne snage koje imaju mandate da budu tamo su jedinice KFOR-a”, rekao je Stupar.

Kako kaže, nikakva vojska tamo ne sme više da postoji.

“Da bi se promenio Ustav KiM, potrebna je saglasnost i nacionalnih manjina, i umesto da ga promene, jer nisu imali većinu, promenili su Zakon, što je nelegitimno. Ona je nacrtana organizacionom šemom po ugledu na amerikacne”, rekao je Stupar.

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednik komisije za nestala lica Vlade Srbije i generalni sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović je, komentarišući izjavu Jens Stoltenberga da centralne vlasti u Prištini moraju da poštuju sporazum da Kosovske bezbednosne snage ne ulaze na sever Kosova bez dogovora sa Kforom, rekao da je izjava u skladu sa osnovnim mandatom KFOR-a na prostoru KiM.

“Oni su još 1999. godine potpisali da tamo mogu postojati samo jedne oružane snage, a to je KFOR. Kosovske bezbednosne snage, prema propisima koji mogu da dobiju podršku NATO ili bilo koga drugog, stoji da mogu da se bave nekim poslovima koji su maksimalno idu do nivoa civilne zaštite”, rekao je Odalović.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da to što neko drugo radi i pokušava da uradi, jeste opasno, i kako kaže, jeste nešto na šta ne sme da se ne reaguje.

“Mandat i misija nije bio onakav kako im je dodeljen prvenstveno. Dozvolili su pogrom i sve ono što se dogodilo na dalje, blagim tolerisanjem, ako ništa drugo”, rekao je Odalović.

Autor:

#Milorad Stupar

#Veljko Odalović