AKTUELNO

Hrvatski zvaničnici su kao neprimerenu odbacili viziju EU koju je izneo mađarski premijer Viktor Orban predlažući, između ostalog, prijem Srbije u EU. Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je tim povodom da Srbija treba da ispuni uslove za ulazak u Evropsku uniju i da odluči je li za EU ili Moskvu.

Srbiju treba primiti u Evropsku uniju, predlog je mađarske Vlade kao jedna od tačaka za stabilizaciju EU koje su predstavili u oglasu za hrvatski Večernji list. Na ove predloge usledile su burne reakcije, najpre hrvatske javnosti.

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Hrvatska ne deli stav Mađarske, a u sramnim izjavama najdalje je otišao predsednik Zoran Milanović koji je rekao da Srbija treba da odluči – EU ili Moskva.

Ovakva izjava nije ništa neočekivano jer je reč o čoveku koji je, dok je bio premijer Hrvatske, davao niz antisrpskih izjava, koji je govorio da Srbijom vlada čaršija, da smo šaka jada i koji je rekao da su Srbi sami krivi za svoja stradanja u Jasenovcu, izjavio je za TV Pink Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona.

- Milanović pokazuje neprijateljstvo prema nama, a zajedno sa Plenkovićem ponavlja kao papagaj da Srbija mora dosledno da ispuni sve kriterijume za članstvo. Reč je o brutalnom licemerju koje dolazi od zvaničnika države koja nije ispunila nijedan od tih kriterijuma – kaže Linta.

Foto: TV Pink Printscreen

Podseća da od Srbije traže poštovanje vladavine zakona, a Hrvatska od 2002. godine, kada je donela ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, drži ovaj isti zakon kao mrtvo slovo na papiru.

- Insistiraju na procesuiranju ratnih zločina, a hrvatsko pravosuđe nije procesuiralo ni mali deo zločina nad našim narodom. Insistiraju na odnosima prema žrtvama rata, a nisu učinili ništa da obeštete srpske žrtve rata i civilne invalide rata. Nisu učinili ništa po pitanju nestalih lica, a licemerno ćute o tome da su gotovo dve trećine od 1864 nestalih lica, koliko se vodi na hrvatskom spisku u ministarstvu veterana, srpske nacionalnosti – kaže Linta.

Dodaje da je Milanovićeva izjava dokaz “vrhunskog licemerja hrvatske politike” i da ga uopšte ne zanima šta misle predsednik i premijer Hrvatske.

- Neće Hrvatska odlučivati o evropskoj budućnosti Srbije – kaže Linta za Pink.

Imam utisak da se dešava novi Bregzit koji bi se, u ovom slučaju, zvao Hungarian Brexit, a koji za nas treba da je svojevrsno predupreždenje, kaže za Pink akademik prof. dr Dragan Radenović.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da Srbija nema uslove da postane članica Evropske unije i da nam to – i nije potrebno.

- U jugoistočnom delu Evrope inače se stvara komonvelt od bivših jugoslovenskih republika i od eventualno još nekih: dela Grčke, Rumunije, Bugarske, Albanije…Ovo su prepoznali političari u Srbiji i pokušali su da naprave mini-Šengen. Kako će to rezultirati - da li zajedničkim ekonomskim interesom država u ovom uskom regionu, ili će biti ozbiljan, širi sastav država EU sa imperativom o kojem je govorio Orban, da to ne sme biti jedna država, već sinergični sistem nacionalnih država koje postoje u EU – kaže Radenović.

Većina u Srbiji voli mađarskog premijera Viktora Orbana, od predsednika Vučića do srpskog naroda, kaže Zoran Ostojić, novinar. Ovo je, dodaje, dobro jer pokazuje da možemo imati korektne odnose sa državom članicom NATO, koja je priznala nezavisnost Kosova.

Foto: TV Pink Printscreen

- Orban ovo pretpostavljam radi zbog svojih problema. Pod pritiskom je iz EU zbog onoga što radi, ali partije koje se u Srbiji zalažu za EU moraju znati da se Orbanovom politikom ne može ući u Evropsku uniju, ali kada se uđe u EU, može se postati Orban – kaže Ostojić.

#Dragan Radenović

#Miodrag Linta

#Zoran Ostojić