AKTUELNO

"Mi smo u Srbiji skloni tumačenju i opisivanju stvari, ali se retko hvatamo u koštac da ih menjamo. Mi upravo radimo to - počinjemo da menjamo stvari", izjavio je ministar Krkobabić za TV Vesti.

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić izjavio je da je njegov resor formiran prvenstveno za ljude koji žive na selu, a da su saglasje za njegovo formiranje dali svi – od Vlade Srbije, do opozicije, preko verskih zajednica, nevladinog sektora, stručne javnosti i, što je osnovno, građana.

- Složili smo se da je Ministarstvo za brigu o selu neophodno, a ministre ćemo proveravati i po potrebi menjati. U svakom slučaju, briga o selu mora da ostane trajna – rekao je Krkobabić za TV Vesti.

Foto: TV Vesti

Kaže da je jasno kakvo je srpsko selo, šta su problemi, da nema puteva, vode, kanalizacije, lekara, da se škole gase…

- Ovo je jedan opis sela. Mi smo u Srbiji skloni tumačenju i opisivanju stvari, ali se retko hvatamo u koštac da ih menjamo. Mi upravo radimo to - počinjemo da menjamo stvari – kaže ministar i dodaje:

Teško mi iz Beograda, iz kruga dvoje, sa Vračara i iz kafića možemo da znamo šta muči neku ženu na selu koja mora da pređe deset kilometara da bi donela pijaću vodu. Ima i takvih danas! Mladići mi na selu kažu: “ministre, vi ćete za Beograd, a nama se ovde u 8 uveče pogase svetla i potpuni je mrak. Gde da se okupimo i koga da vidimo?”. Moramo da rešimo pitanje domova kulture, centre okupljanja, da folklor ponovo radi, da organizujemo dramske sekcije, da otvorimo biblioteke, klubove za druženje… Puno toga je pred nama.

Svako selo, kaže ministar Krkobabić, mora da ima Poštu, ambulantu, školu, crkvu, zadrugu.

- Selo bez zadruge je tiganj bez drške – kaže Krkobabić.

Foto: TV Vesti

Ističe da su se zadruge gasile, a da je za nešto više od tri godine formirano njih 950. Akademijski odbor za selo Srpske akademije nauka delovao je, u saradnji sa kabinetom Ministarstva za brigu o selu i zadružnim savezima, te je vraćeno najosnovnije – poverenje.

- U Srbiji je reč poverenje najskuplja reč. Kako da ga vratimo? Prvo je trebalo vratiti poverenje komšije u komšiju, onda komšije u lokalnu zajednicu, a onda i u institucije sistema. Na tome smo radili i uspeli smo formiranjem 950 zadruga – kaže ministar u emisiji Srđana Predojevića na TV Vesti.

Nacionalni program za preporod sela Srbije vrhunac je dosadašnjeg delovanja usmerenog na obnovu sela, a ujedno predstavlja osnov za dalji napredak ruralnih područja u Srbiji. Program je, ističe, iznad politike i iznad stranaka jer u njemu učestvuju sve verske zajednice i sve nacionalne grupacije u našoj zemlji.

- Zajednički imenitelj je staviti čoveka i lokalnu zajednicu u prvi plan. Ja garantujem da u ovom programu neće biti ni politike, ni stranaka. Možete me držati za reč – rekao je ministar.

TV VESTI GLEDAJTE KOD SVIH KABLOVSKIH OPERATERA U REGIONU!

mts - 111 / 794, Supernova - 011, SBB - 023, EON - 023, Total TV - 037, SatTrakt - 011, Orion - 018, Pošta net - 110

Pratite "TV Vesti" i na društvenim mrežama: Instagram Youtube!

#Milan Krkobabić