AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin sastao se danas sa ministrom poljoprivrede Ruske Federacije Dmitrijem Patruševim, sa kojim je razgovarao o unapređenju saradnje dve zemlje.

Ministar Vulin i ministar Patrušev, koji boravi u radnoj poseti Srbiji, istakli su tradicionalno dobre kulturne i istorijske veze dva naroda, koji su posebno unapređeni prijateljskim, ličnim odnosima dva predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.  

Na sastanku je istaknuta dobra saradnja dve zemlje u svim oblastima, posebno u oblasti bezbednosti.

Foto: MUP

Ministar Vulin, ukazavši da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nadležno za izdavanje dozvola za boravak strancima, izrazio je nadu da će, prilikom njegove sledeće posete Moskvi, tema razgovora sa resornim ministrom biti i status srpskih državljana koji nemaju regulisan boravak i dozvolu za rad u Ruskoj Federaciji.

Ministar Vulin je izrazio svoje lično žaljenje zbog sankcija koje su uvedene Ruskoj Federaciji, naglasivši da Srbija to nikada neće učiniti.

Ministar Patrušev istakao je da je Rusija, uprkos sankcijama, unapredila poljoprivredu i postala jedan od najvećih izvoznika pšenice.

Foto: MUP

Ministri su istakli važnost Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije, koji stupa na snagu, koji će dodatno unaprediti ekonomsku saradnju između Srbije i Rusije.

Ministar Patrušev naveo je da se značajan deo bilateralne saradnje odvija preko međuvladinog srpsko- ruskog komiteta za saradnju.

Sastanku je prisustvovao i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko.