AKTUELNO

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović poručio je danas u Domu Narodne Skupštine da svi kojima smeta srpski vojnik, njegova oprema, naoružanje i standard, ne žele jačanje naše zemlje i ne misle joj dobro. Kako je rekao, „oni ne žele Srbiju slobodnu da donosi odluke isključivo u interesu svog naroda, samostalno, vodeći računa o svojim nacionalnim interesima".

Ministar Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović danas su prisustvovali svečanosti povodom završetka usavršavavanja polaznika 10. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane i 64. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane u Domu Narodne Skupštine. Svečanosti su prisustvovali i predsednik Narodne Skupštine Ivica Dačić, ministri u Vladi,  pripadnici sistema odbrane, predstavnici verskih zajednica i diplomatskog kora, akademske zajednice, porodice i prijatelji polaznika.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

„Srbija danas dobija 51 borca osposobljenog da se uhvati u koštac sa teškoćama sa kojima se u savremenom bezbednosnom okruženju suočava svaka država. Ljudi koji su danas ovde sa nama uspešno su završili usavršavanje i dobili neophodna znanja za strategijsko promišljanje odgovora koje će Srbija davati na savremene bezbednosne izazove i pretnje. Na njima je da ih na dalje primene u svom radu i ostvare što bolje rezultate, dajući lični doprinos i iznalazeći nova inovativna rešenja, u našoj daljoj borbi za bezbednu i uspešnu Srbiju", rekao je Stefanović obraćajući se polaznicima.    

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je podsetio i da je srpska vojska uvek znala da iskoristi svoje najbolje predavače, upotrebi njihovo znanje za odbranu otadžbine i pokaže da su oni, koji su godinama obučavali naše kadete i buduće starešine, neustrašive, sposobne i vanserijske vojskovođe koje su ušle u svetsku istoriju vojničkih pobeda.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

„Baš tako su vojvode Radomir Putnik i Živojin Mišić bili predavači strategije na Vojnoj akademiji, a ne treba podsećati koliki je njihov doprinos bio u slavnim pobedama srpske vojske u Prvom svetskom ratu. Vi ste vaša znanja sticali u Školi naše Vojne akademije koja nosi ime akademika i generala Jovana Miškovića, za koga se verovalo da je bio najobrazovaniji oficir svog vremena. Pored toga što je bio i predsednik Srpske Kraljevske Akademije, general Mišković bio je i komandant Drinske divizije koja je učestvovala u bici na Slivnici, a bio je i načelnik Glavnog generalštaba", rekao je ministar.

Kako je dodao, oni su samo najpoznatiji oficiri naše vojske, koji su svoje znanje nesebično predavali mlađim generacijama, ali ga i nesebično zajedno sa svojim životima stavljali u ruke svoje otadžbine, svoje jedine Srbije, kada god je to bilo potrebno.  

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

„Baš zato vi koji ste imali priliku da prođete kroz usavršavanja, najznačajnija koja danas nudi naše Ministarstvo, morate da svoja znanja stavite u službu građana naše zemlje i pokažete da Srbija može da računa na vašu posvećenost. Građani od vas prevashodno očekuju da u svom budućem radu uvek delujete štiteći njihove interese i štiteći našu Srbiju. A ima li za sve ljude važnijeg interesa od mira i bezbednosti? I istorija, ali i današnji svet sa svim svojim izazovima, jasno pokazuju da nema", naveo je ministar odbrane.

Kako je istakao, bez mira i sigurnosti nema ni investicija, ni novih radnih mesta, puteva, bolnica, škola, većih plata, penzija, nema ni naše istorije, ni kulture, ni života koji svi želimo za našu decu.

„Zato ulaganje u Vojsku Srbije, kao i u ceo bezbednosni sistem, nikada nije trošak. Ono je zalog ukupnog razvoja naše zemlje i ono je ulaganje u bezbednost i sigurnost našeg naroda. Bez jake Vojske, nema jake Srbije. Svi kojima smeta srpski vojnik, njegova oprema, naoružanje i standard, ne žele jačanje naše zemlje i ne misle joj dobro. Ne žele Srbiju slobodnu da donosi odluke isključivo u interesu svog naroda, samostalno, vodeći računa o svojim nacionalnim interesima", poručio je Stefanović.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je polaznicima i njihovim porodicama čestitao završetak usavršavanja i poželeo im da stečena znanja primene u svom radu i da odano služeći Srbiji zasluže u vremenima pred nama poverenje i zahvalnost našeg naroda.

„Želim posebno da pozdravim i oficire iz stranih oružanih snaga, koji su dolaskom na usavršavanje u Republiku Srbiju i ukazivanjem poverenja našem vojnom obrazovanju, na vrlo specifičan način potvrdili prijateljstvo država iz kojih dolaze sa našom zemljom. Vaše prisustvo je potvrda da Republika Srbija i njena Vojska imaju veliki ugled u svetu", rekao je Stefanović.

Ministar Stefanović uručio je polaznicima 10. klase VSBO replike srednjovekovnog srpskog mača, a trojici prvorangiranih oficira 64. klase GŠU oficirske sablje. Ostalim oficirima 64. klase GŠU sablje je uručio načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Najuspešniji u klasi bili su potpukovnik Vladan Parezanović, zatim potpukovnik Miroslav Veselinović, dok je trećerangirani bio potpukovnik Miljan Milikić.

–Ovo nije kraj našeg usavršavanja, i sve to što smo naučili treba iznova u životu i praksi da potvrđujemo, jer mi štitimo ono što je najpreče, a to je sloboda našeg naroda i naših građana. Kao što reče vojvoda Živojin Mišić, oslonac svake države jeste vojska, a oslonac svake vojske jesu njeni oficiri – rekao je potpukovnik Parezanović obraćajući se u ime svih polaznika.

Zahvalivši porodicama na bezrezervnoj podršci, profesorima za preneta znanja i iskustva, potpukovnik Parezanović je poručio da će se njegove kolege i on truditi da budu dostojni naslednici junaka sa Cera, Kolubare, Mojkovca, Kajmakčalana i Košara, koji će izgraditi svetlu i bezbednu budućnost za nova pokolenja i na koje se može računati da će adekvatno odgovoriti na svaki izazov, rizik ili pretnju po bezbednost naše države.

– Nastavkom opremanja najsavremenijim naoružanjem i vojnom opremom, poboljšavanjem standarda pripadnika Vojske Srbije i školovanjem kadra koji će umeti da preuzme odgovornost, donese pravilne odluke i u potpunosti ih sprovede u delo,  Vojska Srbije sigurnim koracima ide napred, a sa njom i celo naše društvo – rekao je potpukovnik Parezanović.

Ove godine Generalštabno usavršavanje završilo je 34 oficira iz zemlje i inostranstva: 29 iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, trojica oficira iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, jedan iz Ministarstva odbrane SR Nemačke i jedan iz Oružanih snaga Republike Belorusije.

Visoke studije bezbednosti i odbrane završilo je 17 polaznika, od čega je sedmoro iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, devetoro iz drugih državnih institucija, dok je jedan polaznik iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.