AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministrom poljoprivrede Ruske Federacije Dmitrijem Patruševim, sa kojim je razgovarao o dodatnim potencijalima za razvoj trgovine poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, kao i o saradnji u oblasti veterinarske i fitosanitarne kontrole, te tehnološkim inovacijama koje bi u znatnoj meri unapredile standarde poljoprivredne proizvodnje u obe zemlje.

Vučić je istakao da je Ruska Federacija jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i da je obim razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u stalnom porastu.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Sagovornici su ocenili da je saradnja na izuzetno visokom nivou.

„Ukupna vrednost robne razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda između Republike Srbije i Ruske Federacije tokom 2020. godine iznosila je 480,7 miliona USD, što predstavlja povećanje od 10% u odnosu na vrednost razmene u 2019. godini i rekordan nivo razmene u poslednjih jedanaest godina“, istakao je predsednik i dodao da Srbija želi dalji rast robne razmene, ali i da se ukupni izvoz iz Srbije u naredne tri godine poveća na najmanje 1.5 milijardi dolara.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Vučić i ministar Patrušev su konstatovali da bi osnivanje zajedničkih kompanija u cilju nastupa na trećim tržištima donelo izuzetno veliku korist za obe strane, budući da Srbija i Ruska Federacija imaju vrhunske proizvode kojima bi mogle da pokriju dobar deo potražnje na globalnom tržištu.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednik je takođe posebno naglasio značaj saradnje u oblasti nauke i tehnoloških inovacija između dve zemlje, kao i potrebu da se i u ovoj oblasti primene najviši svetski standardi.

#Aleksandar Vučić

#Dmitrij Patrušev

#Rusija

#Srbija