AKTUELNO

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio je da Haški tribunal nije video nijednu srpsku žrtvu tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, kao i nijednog proteranog Srbina iz Hrvatske, BiH i sa Kosova i Metohije

Njegovo saopštenje prenosimo u celosti:

- Presuda Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu, koji je praktično nastavak Haškog tribunala, Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću od 12 godina zatvora je potvrdila da je Haški tribunal napravljen samo za Srbe, koji su branili srpski narod i vodili odbrambene ratove, a ne osvajačke. Indikativno je da je Sud u Hagu osudio Simatovića i Stanišića, kao pomagače, a ne kao učesnike Udruženog zločinačkog poduhvata. Oni su prvo bili oslobođeni, da bi sada sud u Hagu izrekao 12 – godišnje kazne i proglasio ih krivima. Za razliku od Simatovića i Stanišića, hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač su za najveće etničko čišćenje od Drugog svetskog rata "Oluju", kojom su komandovali, a ne bili pomagači, prvo bili osuđeni na 24 godine, odnosno na 18 godina zatvora, a onda oslobođeni. Haški tribunal je time doneo presudu da niko od Srba nije proteran iz Hrvatske i da niko od Srba nije ubijen u Hrvatskoj - izjavio je predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

Prema njegovim rečima sudije ovog međunarodnog suda zatvorili su oči pred srpskim žrtvama.

- Ramuš Haradinaj je ne jednom, nego dva puta oslobođen u Haškom tribunalu, a komandovao je stravičnim zločinim nad Srbima na Kosovu i Metohiji. I Naser Orić, koji takođe nije bio pomagač ili portir, već komandant Armije Bosne i Hercegovine u Podrinju, gde se počinjeni stravični zločini nad Srbima je takođe oslobođen. Stanišić i Simatović su osuđeni kao pomagači, a Gotovina, Markač, Haradinaj i Orić su oslobođeni kao komandanti. Za Haški tribunal u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu i Metohiji niti jedan Srbin nije ubijen i niti jedan Srbin nije proteran. Time je Haški tribunal praktično doneo odluku da neke narode možete slobodno da ubijate, da im palite imovinu i crkve i da ih proterujete bez ikakvih sankcija, iako Haški tribunal ima ono čuveno u komandnoj odgovornosti „ili je znao ili je morao znati“, ali to je važilo samo za Srbe - kaže Marković.

#Dragan Marković Palma

#Haški tribunal

#Srbija

#Sud

#zločini