AKTUELNO

Mehanizam za krivične sudove u Hagu izrekao je presudu od 12 godina zatvora nekadašnjim čelnicima Službe državne bezbednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

Njima je drugi put izrečena prvostepena presuda, jer im se sudilo ponovo, posle žalbe Tužilaštva na prvobitnu oslobađajuću odluku iz 2013. godine.

Foto: Tanjug AP/Piroschka van de Wouw

Bivši pripadnici Službe državne bezbednosti Jovica Stanišić i Franko Simatović terete se za udruženi zločinački poduhvat na čelu sa Slobodanom Miloševićem, kroz osnivanje i podršku "Crvenim beretkama", "Škorpionima" i Srpskoj dobrovoljačkoj gardi, jedinicama koje su delovale na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Sudilo im se ponovo posle žalbe Tužilaštva na prvobitnu odluku iz 2013. godine, po kojoj su oslobođeni po svim tačkama optužnice.

Foto: Tanjug AP/Piroschka van de Wouw

Foto: Tanjug AP/Piroschka van de Wouw

Na ponovljenom suđenju u Hagu, tužioci su najavili da će dokazati da su optuženi bili nadređeni počiniocima teških zločina nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH. Odbrana Stanišića i Simatovića koja je pobijala pred sudom u Hagu da su agenti Službe državne bezbednosti Srbije 1991-92. kontrolisali vlast u srpskoj autonomnoj oblasti Slavonija i Baranja traži ponovnu oslobađajuću presudu.

Foto: Tanjug AP/Piroschka van de Wouw

Portparolka Mehanizma u Hagu Helen Eglston izjavila je da su akreditovali oko 25 predstavnika medija, "te negdje oko 15 predstavnika udruženja žrtava i takođe negdje oko 15 predstavnika diplomatskog kora, koji će pratiti izricanje presude u zgradi Mehanizma, s tim da neće biti moguće pratiti izricanje u samoj galeriji".

Podsetimo, uhapšeni su tokom operacije "Sablja", posle ubistva premijera Zorana Đinđića 12. marta 2003. godine. Stanišić je prebačen u Hag 11. juna, a Simatović 30. maja te godine. Pretresno veće ih je 2013. godine oslobodilo svih optužbi, iskoristivši tada retko korišćeni termin "konkretna usmerenost", u smislu da pomoć koju su Stanišić i Simatović pružali jedinicama u Hrvatskoj i BiH nije bila konkretno usmerena na činjenje zločina.

Foto: Tanjug AP/Piroschka van de Wouw

Žalbeno veće je po žalbi tužioca 15. decembra 2015. ukinulo prvostepenu presudu i naložilo da se suđenje ponovi.

Podsetimo, njih dvojica su sa privremene slobode u Srbiji vraćeni 24. juna u pritvor u Sheveningenu. Presudu Stanišiću i Simatoviću, nakon ponovljenog suđenja, izriče veće predsedavajućeg Bartona Hola sa Bahama, u kojem su i sudije DŽozef Masanče iz Tanzanije i Seon Ki Park iz Južne Koreje.

Tužilaštvo je tražilo doživotni zatvor, odbrana oslobađanje. Branioci Stanišića i Simatovića tvrde da tužilaštvo nije uspelo da dokaže vezu njihovih klijenata sa ostalim članovima UZP-a i zatražili su oslobađajuću presudu.

Haški tribunal je u maju 2013. godine, posle prvog suđenja, Stanišića i Simatovića oslobodio krivice. Tužioci su uložili žalbu, a apelaciono veće Tribunala je u decembru 2015. poništilo prvostepenu presudu i naložilo novo suđenje.