AKTUELNO

Sagovornici Pinka ističu da jačanje Srbije, kako na ekonomskom, privrednom, ali i u svim ostalim sverama ne odgovara mnogim zemljama u regionu. Kako navode, to pokazuje nesposobnost tih zemalja.

Milan Knežević, jedan od lidera Demokratskog fronta, ističe da su nova dešavanja u Crnoj Gori nastavak spoljnje politike Mila Đukanovića i Duška Markovića koja se ni po čemu razlikuje od antisrpskog narativa, gde je za svaki neuspeh Crne Gore kriva Srbija.

Foto: TV Pink Printscreen

- I kada god mislimo da premijer Krivokapić, ili Radulović ne može da ode dalje sa svojim izjavama dobijemo stavove kao što je bio Krivokapićev, da Srbija nije matična država, i to od čoveka kojem značajan deo porodice živi u Beogradu, gde je i on sam studirao. On je uplašen od javnosti koja funkcioniše na nekom novom identitetskom inženjeringu, gde ne sme da zastupa volju ljudi koji su ga podrđžali 30. avgusta - objasnio je Knežević.

Kako dodaje Knežević, Radulović je juče izjavio da njegova politika i diplomatija nije odstupila ni za centimetar od Vlade Mila Đukanovića, gde svakom postaje jasno, da je Vlada Zdravka Krivokapića jedno neodrživo rešenje koje korespondira sa izbornom voljom građana.

- Otpočela je sinhronizovana kampanja protiv Srbije, gde je Crna Gora bila jedna inicijalna kapisla - objasnio je Knežević.

Stevica Deđanski, direktor Centra za međunarodnu saradnju, ističe da od kada Srbija vodi mudru politiku, da se razvijamo, i samim tim razvitkom, počinje da smeta ljudima u regionu, to pokazuje njihovu nesposobnost.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi ne tražimo izvinjenja, mi samo mislimo da je to civilizovano. Pošto nekima treba takva, slaba Srbija, kreće akcija na višem nivou, a to je osuda za genocid, koja nije prošla - rekao je Deđanski.

Novi krug je da nas uvuku u priču sukoba u regionu, misleći da ćemo da odreagujemo na takve bljuvotine. Oni od nas traže smao jednu jedinu izjavu, koja je benigna, a u tom momentu, svi će krenuti na nas ponovo, i reći će da zato nema pregovora - nastavljao je Deđanski.

Kako ističe, Srbija i Crna Gora treba da imaju isti stav, međutim, sada je potpuno drugačija situacija.

- Srbija u prošlosti je slaba Srbija koja nema prijatelje, privredu, i onda Crna Gora dobro funkcioniše, a kada je Srbija jaka, oni ne mogu biti dobri - podvukao je Deđanski.

Darko Obradović, generalni seksretar Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost, podseća na 2016. godinu kada je Holandija predsdavala, kada se Hrvatska sa sličnom argumentacijom oglasila povodom poglavlja 2324.

Foto: TV Pink Printscreen

- Isto sada, kada dođemo u ovu situaciju, imamo analizu sa 3 scenarija. Prvi je prisustvo EU, integrativni procesi i izgradnja pomirenja, sklanjanje tereta prošlosti, jer imamo teško ratno nasleđe, i problem sa kulturom sećanja - dodao je Obradović, pa nastavio:

- Drugi scenario je da dođe do pobuđivanja duhova prošlosti,kad aimate retoriku koja je došla iz Sarajeva, oko vakcina, vređana je Astrazeneka, i imate i prisustvo spoljnih sila koja nastoje da ispune slobodan i prazan prostor kod nas - dodao je Obradović.