AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastajao se i danas u nizu bilateralnih susreta sa visokim gostima iz inostranstva koji su povodom inauguracije doputovali u Beograd.

12:53 - Predsednik Vučić se nakon sastanaka obratio medijima, kojima je istakao važnost regionalnih razgovora, ali i razgovora sa svim svetskim zvaničnicima.

- Tri su ključna cilja ovih razgovora: očuvanje mira i stabilnosti, unapređenje regionalnih odnosa i želja za boljom saradnjom, kao i konkretizacija ekonomske saradnje koja bi donela dobre rezultate – poručio je Vučić novinarima okupljenim ispred Vile Mir.

Razgovori su, kako je istakao, najduže trajali sa američkom i ruskom delegacijom.

Foto: Tanjug

- Sa američkom delegacijom razgovarali smo o političkim odnosima. Fokusirao sam se na naša pitanja i bilateralne odnose. Razgovarali smo o atmosferi, svim važnim političkim, ekonomskim pitanjima, pravnim pitanjima, o dijalogu sa Prištinom, kao i o svim temama na otvoren i detaljan način – rekao je Vučić.

On je dodao da je srećan što je na inauguraciji bio veliki broj ljudi, što su svi oni bili deo svečanosti i ceremonije.

Pročitajte još: Mali: Posle Vučićeve inauguracije, možemo da budemo ponosni

- Nemamo nijedan razlog da sakrijemo tragove o eventualno počinjenom zločinu, a civilizacijsko je dostignuće da svakoj porodici pomognemo da reši probleme – rekao je Vučić.

- Ne mislim da mi je Kolinda „ukrala šou“, kako su pisali pojedini mediji, ovaj događaj bio je saradnja i pokazivanje dobre volje. Razgovarao sam i sa hrvatskim medijima, rekao sam im, kada je reč o nestalima, da nije samo reč o nestalim Hrvatima, već i o nestalim Srbima, te da ćemo učiniti najviše što možemo da rešimo probleme.

Vučić je za hrvatske medije ranije izjavio da su odnosi Srbije i Hrvatske uvek bili kičma odnosa u regionu.

- Mislim da su naši odnosi uvek bili i uvek će biti kičma odnosa u celom regionu. Predsednica Grabar-Kitarović i ja dogovorili smo se da ćemo se naci i dva-tri problema pokušati da rešimo u idućih šest meseci - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug

On je rekao da je izuzetno zadovoljan što je hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović bila na svečanosti povodom inauguracije.

- To je od velikog znacaja za naše odnose. Time se pokazalo poštovanje prema Srbiji, a i veliko poštovanje koje Republika Srbija ima prema Republici Hrvatskoj - rekao je Vučić.

11:40 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić završava niz bilateralnih susreta sastankom sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Brajanom Hojtom Jiem.

Foto: Tanjug

11.08 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas i sa crnogorskim kolegom Filipom Vujanovićem, u okviru bilateralnih sureta sa gostima iz inostranstva koji su prisustvovali inauguraciji.

Vujanović je nakon sastanka sa predsednikom Srbije Alekandrom Vučićem, preneo novinarima da je izuzetno zadovoljan tim razgovorom, u kojem je, kaže, konstatovano da Srbija i Crna Gora treba da preduzmu zajedničke aktivnosti, da koriste i Berlinski proces, kao i sve što nude fondovi EU.

Pročitajte još: Maja Gojković za TV Pink: Inaguracija je pokazala koliko svet i region poštuju Srbiju i politiku Aleksandra Vučića (VIDEO)

To je, naznačio je, najbolji model da se u uslovima osetljivih političkih odnosa, fokusiranjem na ekonomiju olakša i rešavanje političkih pitanja.

- Između Srbije i Crne Gore nema otvorenih političkih pitanja, otvoren je prostor za saradnju i izvesna je odlučnost obe države da se posvete korišćenju tog prostora za dobrobit građana obe države - rekao je Vujanović.

Govoreći o ulasku Crne Gore u NATO, Vujanović je rekao da u okviru prijateljskih odnosa, prijateljski treba da doživljavamo i naše razlike i istakao da će Srbija, kad je reč o saradnju sa NATO voditi politiku koja je u najboljem interesu njenih građana.

Kako je istakao, Crna Gora je deo NATO integracija, što je bio strateški interes te države, a što Srbija razume kao unutrušnje pitanje Crne Gore u koje se ne meša. Na isti nači, podvukao je, Crna Gora razume neutralnost Srbije i doživljava to kao stvar suvereniteta Srbije.

- U razlikama, koje treba da razumemo i tretiramo kao potrebu poštovanja, ne nalazimo da se može tražiti bilo kakva senka naših odnosa - zaključio je Vujanović.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

10.37 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas i sa predsednikom Poslaničkog doma Maroka Habibom el Malkijem, koji je u Beogradu povodom inauguracije Vučica kao šefa države.

Foto: Tanjug

10.12 - Predsednik Republike Aleksandar Vučić sastao se danas u vili Mir sa generalnim sekretarom Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti - ODKB Jurijem Hačutarovim.

Foto: Tanjug

9.43 - Niz bilateralnih susreta sa gostima iz inostranstva predsednik Aleksandar Vučić nastavio je susretom sa makedonskim kolegom Ðorđem Ivanovim.

Vučić je u razgovoru sa predsednikom Makedonije istakao i da je neophodno jačati i trgovinsku razmenu dve zemlje, kao i ekonomske veze, saradnju u oblasti kulture i sporta, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Teme razgovora Vučića i Ivanova, pored odnosa dve zemlje, bila je i situacija u regionu, kao i evropskem integracije.

Predsednik Ivanov naglasio je da je za Makedoniju Srbija važan trgovinski partner i da bi bilo značajno razmatrati saradnju na energetskom pozvezivanju, ali i unapređenju drumskog i železničkog saobraćaja, koristeći pri tom mogućnosti koje pruža format Kina CIEZ (Kina i zemlje centralne i istočne Evrope).

Sastanku je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov, koji je predsedniku Vučiću preneo čestitke premijera Zajeva i makedonske vlade, navodi se u saopštenju.

9.15- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas i sa predsednikom Velike narodne skupštine Turske Ismailom Kahramanom.

#Aleksandar Vučić

#Gerhard Šreder

#Razgovor

'