AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je, zajedno sa visokim gostima koji su prisustvovali njegovoj inauguraciji u Palati Srbija, obišao salone u tom zdanju koji su specijalno za ovu priliku bili prilagođeni i predstavljali su pojedine delove Srbije, čime je i završena svečanost povodom inauguracije.

U tim salonima predstavljeni su lepota i istorija regija Srbije - Južne, Istočne, Centralne i Zapadne, zatim Vojvodine i Kosova i Metohije, kao i Raške oblasti i Beograda.

Vučić je goste "proveo" kroz "sve delove Srbije", gde su mogli da se upoznaju sa hranom, običajima, tradicijom i specifičnostima pojedinih delova zemlje, a posebna se izdvaja deo koji je namenjen predstavljanju Inovacija i moderne tehnologije, u kojem je goste dočekao i "Nikola Tesla sa svojim izumima".

U Palati Srbije danas je održan svečani prijem povodom preuzimanja dužnosti predsednika Srbije a šef države sa suprugom tamarom dočekivcao je zvanice iz Srbije ali i regiona, Evrope i sveta. Mnogobrojne šefove država i vlada kao i druge visoke zvanice Vučić je sa suprugom Tamarom dočekao u centralnom holu Palate, a zatim je usledilo i njegovo obraćanje prisutnima. Menjamo se, hrabro idemo iz mitologije u budu'nost, osnovna je poruka koju je u svom govoru uputio predsednik Srbije. Promenili smo se i spremni smo da se menjamo, iznova, svakog novog dana, jer mi smemo i umemo da napravimo korak napred kojim se iz mitologije prelazi u budućnost, i iz nesreće, u sreću...

Poželevši dobrodošlicu prijateljima iz inostranstva, ali pre svega građanima Srbije, Vučić je rekao da kao dobar domaćin mora da kaže nešto o Srbiji, koja je "zemlja dobrih, hrabrih, nekada i preterano hrabrih ljudi", zaključivši da su ljudi upravo ono što je u Srbiji najvažnije. Među mogobrojnim domaćim i stranim zvaničnicima bili su predsednici Hrvatske i Crne Gore, Kolinda Grabar Kitarović i Filip Vujanović, sva tri člana predsedništva BiH Mladen Ivanić, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, premijeri Mađarske Viktor Orban i Austrije Kristijan Kern, premijer Gabona Emanuel Isoze Ngonde...

Foto: TV Pink

Inauguraciji su prisustvovali i bivši nemački kancelar Gerhard Šreder, potpredsednik vlade Ruske federacije Dmitri Rogozin, izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa Hojt Brajan Ji, potpredsednik Svenarodnog kineskog kongresa Di Bingsjuen... Takođe i evropski komesar Johanes Han, zamenica generalnog sekretara NATO Rouz Gotemeler, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, mandatarka za sastav vlade Ana Brnabić, šef diplomatije Ivica Dačić.

Bili su i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, patrijarh SPC Irinej, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar... Prisustvovala su i trojica bivših predsednika Srbije - Tomislav Nikolić, Milan Milutinović i Zoran Lilić. Pored zvaničnika, svečanosti su prisustvovali i sportisti, umetnici i glumci, među kojima i istaknuti britanski glumac i reditelj Rejf Fajns.

Pročitajte još: CEO SVET NA INAUGURACIJI ALEKSANDRA VUČIĆA: Najvažnije reči za sve nas su mir i stabilnost, gradićemo mostove prijateljstva! (FOTO)

Među prisutnima nije bilo predstavnika opozicionih stranaka. Nakon govora predsednika Srbije usledio je svečani deo programa koji je počeo pesmom "Ovo je Srbija" u izvođenju dečijeg hora, nastupili su ansambli Vrelo, KUD Kolo i Una saga serbica, a potom i trubači Dejana Petrovića. Svečanosti u Palati Srbija prethodila je celodnevna bilateralna aktivnost predsednika Srbije gde je razgovarao sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom, predsednicom Hrvatske, Rogozinom, Đijem...a bilateralu će nastaviti i sutra od jutarnjih časova. Planirani su razgovori sa specijalnim izaslanikom Vlade SR Nemačke i bivšim kancelarom te zemlje Gerhardom Šrederom, zatim sa predsednikom Velike narodne skupštine Turske Ismailom Kahramanom, kao i sa predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim.

Nakon toga Vučić će, na odvojenim sastancima, razgovarati i sa generalnim sekretarom Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) Jurijem Hačutarovim, predsednikom Poslaničkog doma Kraljevine Maroko Habibom el Malkijem, predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem i zamenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Hojtom Brajanom Jiem.

#Aleksandar Vučić

#Gosti

#Inauguracija

#Izložba

'