AKTUELNO

Niz bilateralnih susreta sa predstavnicima država ili vlada, koji prisustvuju inauguraciji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je počeo sa potpredsednikom Vlade Ruske Federacije Dmitrijem Rogozinom.

Rogozin je u intervju za Pink rekao da je predsednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin odlučio da pošalje delegaciju na čelu sa potpredesnikom Vlade.

Foto: Tanjug

- Predsednik je poslao delegaciju sa mnom, zato što sam ja sa ruske strane na čelu mešovitog komiteta i zato što Ruska Federacija ne bi smela da ima predstavnika na nizem nivou. Posebno ako uzmemo u obzir i lične odnose, između predsednika Vučića i predsednika Putina, i ako uzmemo u obzir odnose između Rusije i Srbije. Poslednjih godina rad Vlade Srbije na čelu sa predsednikom Vučićem bio je usmeren na maksimalni boljitak odnosa sa Rusijom i rezultat toga je uvećanje robne razmene i izvoza poljoprivrednih dobara u iznosu od 20 odsto, kao i poboljšanje turizma. To je zasluga predsednika Vučića – rekao je Rogozin i dodao da se ta pitanja sada rešavaju:

-Imamo posebnu grupu koja se bavi strateškim pitanjima između naših zemalja. Ne postoji ni jedna tema van naše pažnje.

Rogozin je istakao da je na sastanku sa predsednikom Srbije informisao Vučića o rešenjima koje je donela Rusija vezano za vojno tehničku saradnju.

Milivojević i Vuk Stanković za TV Pink: Inauguracija Vučića će biti jedan od najvažnijih skupova u novijoj istoriji (VIDEO)

-Ispričao sam Vućiću da se Rusija sprema za obeležavanje 75-godišnjice bitke za Staljingrad i nadam se da će on u toku sledeće posete uspeti da poseti Volgograd. A takođe, dobili smo predlog od rukovodstva Srbije da se organizuje jubilej oslobođenja Beograda zajedno sa učešćem predsednika Rusije što govori o visokom odnosu naših zemalja i o tome da mi nikada ne zaboravljamo podvige naših očeva i dedova koji su se borili do poslednje kapi krvi. Srbi i Rusi nikada nisu hteli da se predaju bez borbe, a što se tiče budućnosti, mi se nadamo da će Srbija koja nikada nije padala na ucene i pretnje, na kraju ispasti da je u pravu u vezi sa uvođenjem sankcija Rusiji, jer će pre ili kasnije te sankcije nestati – rekao je Rogozin i dodao:

- Već se u Briselu i Vašingtonu vode razgovori da one nisu postigle nikakakv efekat. Mi nismo zlopamtila, ali nam je dobro pamćenje. Jako cenimo tu čvrstu poziciju Srbije i srpskog rukovodstva koja se pre svega vodi voljom i željom srpskog narod kao i tradicionalno bliskim odnosima dveju zemalja. Mi to cenimo, imamo na umu i to je osnova da se razvijaju tesni ekonomski i politički odnosi. Zato mi želimo novom srpskom predsedniku sreće i uspeha na teškoj dužnosti vođenja srpskog broda kroz burno more, balkanske i evropske politike. Veoma cenimo nezavisnost Srbije i uvek je podržavamo, kao i njene balansirane odnose sa EU i sa Rusijom.

#Aleksandar Vučić

#Dimitrij Rogozin

#Intervju

'