AKTUELNO

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić posetio je danas povodom nedelje posvećene izbeglicama opštinu Leposavić, gde je u pratnji gradonačelnika Zorana Todića obišao izbegličke porodice i najavio izgradnju zgrade kojom bi bilo omogućeno zatvaranje izbegličkih kolektivnih centara u toj opštini.

Zajedno sa Rakićem izbeglice su obišli i predstavnici Evropske unije, kao i delegacije UN i UNHCR, a istaknuto je da će se zajedničkim snagama uključiti u rešavanje problema izbeglica u opštinama na severu Kosova, sa ciljem zbrinjavanja izbeglica i zatvaranja kolektivnih centara.

Rakić je izjavio da je pre svega zadovoljan što je u mogućnosti da najavi početak izgradnje zgrade kojom bi se rešio višegodišnji problem izbeglica na području opštine Leposavić, preneo je portal Indeks onlajn.

"Danas smo obišli Lešak i Leposavić i ovo je početak procesa zatvaranja kolektivnog centra i na ovom mestu biće izgrađene dve zgrade kojima ćemo smestiti izbeglice koji žive u kolektivnom centru u opštini Leposavić", rekao je Rakić.

On je istakao da će identičan postupak biti primenjen i u Zvečanu i Zubinom Potoku i da će na taj način biti omogućeni bolji uslovi za život raseljenih lica koji trenutno žive u kolektivnim centrima i trajno rešen njihov stambeni status.

Gradonačelnik Leposavića Zoran Todić izjavio je da je srećan što će u narednim nedeljama početi sa izgradnjom zgrade u kojima će svoj dom naći 40 porodica.

Koordinator za razvoj UN na Kosovu Ulrika Ričardson je istakla da UN podržavaju ovu odluku kojom će se obezbediti dostojanstven život porodicama koji su jako dugo živeli u kolektivnim centrima.

Šef misije UNHCR na Kosovu Erol Arduč podsetio je da je ovo odlična prilika da se na delu vidi da zajedničkim snagama može mnogo da se učini na poboljšanju kvaliteta života izbeglica.

Autor:

#Goran Rakić