AKTUELNO

Nova era ekonomskih i političkih odnosa Srbije i Sjedinjenih Američkih Država je pravo vreme da država Srbija integriše pripadnike naše dijaspore u srpsko društvo i tako ispravi nepravdu prema Srbima emigrantima koji su za vreme i posle Drugog svetskog rata morali da napuste svoju domovinu i grade svoju i budućnost svoje porodice u evropskim zemljama, u Americi ili Australiji - izjavio je Goran Milenković, generalni sekretar Srpske lige (SL).

Milenković ističe da najnovije procene za Sjedinjene Države pokazuju da u toj zemlji živi oko milion pripadnika srpske dijaspore, a da je širom sveta identifikovano oko 5,5 miliona ljudi srpskog porekla, što svakako, kako je dodao, predstavlja ogroman potencijal svake vrste saradnje sa svojom maticom, Srbijom i Republikom Srpskom.

- U ovom poduhvatu presudan značaj ima saradnja Srbije sa Srpskom pravoslavnom crkvom u SAD I Vladikom Irinejem Dobrijevićem - rekao je Milenković i dodao: - Da bi potomci naših emigranata osetili zajedništvo sa maticom potrebno je da im se omoguće barem osnovna prava koja imaju Srbi u matici, a ne da se od njih samo očekuje da svoj novac investiraju u srpske zemlje. Zato je neophodno omogućiti im sticanje srpskog državljanstva i odobriti stimulacije i olakšice prilikom kupovine nekretnina i investiranja u domovinu, kako bi bili uvaženi članovi srpskog korpusa.

Milenković dodaje da su bivše jugoslovenske tajne službe bacale ljagu na srpske političke i ekonomske emigrante, uprkos njihovog iskrenog rodoljublja i slobodarstva.

- Mnogi od njih više se i ne izjašnjavaju kao Srbi, niti znaju srpski jezik, što se mora promeniti, ukoliko želimo da budemo snažniji kao narod i da i srpska dijaspora bude cenjena u svetu, kao što su na primer irska, italijanska ili grčka - zaključuje Milenković.

#Goran Milenković

#srpska liga