AKTUELNO

Predsednik Srbije je sustretom sa Rogozinom počeo niz bilateralnih sastanaka pred večerašnju inauguraciju.

Niz bilateralnih susreta sa predstavnicima drzava ili vlada, koji prisustvuju današnjoj svečanosti povodom inauguracije predsednika Srbije, Aleksandar Vučić je započeo sa potpredsednikom Vlade Ruske Federacije Dmitrijem Rogozinom.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić podvukao je danas, u razgovoru sa Rogozinom, da su evrointegracije strateško opredeljenje Srbije, ali to ne sme i neće da poremeti dobre odnose sa Rusijom, što podrazumeva i neuvođenje sankcija.

PROČITAJTE JOŠ: STROGA PRAVILA: Zvanice ne smeju da LJUBE PREDSEDNIKA niti da ĐUSKAJU!

On je zahvalio što je ruska delegacija na svečanom prijemu povodom inauguracije zastupljena na tako visokom nivou i što je ruski predsednik Vladimir Putin odredio Rogozina da prenese pozdrave i čestitke.

Foto: Tanjug

- To svedoči o uvažavanju Srbije kao nezavisne i suverene države od strane Ruske Federacije, kao i o spremnosti dveju zemalja da održavaju kontinuirani dijalog koji doprinosi razvoju političkih odnosa na obostranu dobrobit - istakao je Vučić.

On je dodao da dobre političke odnose treba pretvoriti u još bolje ekonomske veze, s obzirom na to da postoje velike mogućnosti u različitim oblastima privrede.

Dvojica sagovornika su se saglasila da postojeća saradnja u energetici, poljoprivredi i drugim oblastima treba da bude osnažena.

Razgovor se, kako je navedeno u saopštenju, odnosio i na vojno-tehničku saradnju, a predsednik Vučić je izrazio zahvalnost na dobrom aranžmanu za nabavku vojne opreme koja Vojsci Srbije omogućuje neophodnu modernizaciju.

Foto: Tanjug

Prema poslednjim informacijama, potpredsednik ruske Vlade Rogozin očekuje da do isporuke dođe u veoma kratkom roku i predložio je saradnju u vazduhoplovnoj industriji.

Predsednik Vučić je zahvalio na kontiuiranoj i principijelnoj podršci Ruske Federacije kad je reč o Kosovu i Metohiji, posebno u međunarodnim organizacijama.

U razgovoru je predloženo i da Srbija i Rusija sledeće godine zajedno obeleže 75-godišnjicu Staljingradske bitke, prelomne bitke Drugog svetskog rata.

Đi najavio nove kineske investicije u Srbiji

Vučić je posle razgovarao sa potpredsednikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa NR Kine Điok Bingsjuenom.

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se zahvaliio kineskom rukovodstvu što je, dolaskom njihovog visokog predstavnika na svečanost povodom inauguracije, ta zemlja iskazala koliko je iskreno njeno prijateljstvo prema Srbiji.

- Zahvalio bih posebno predsedniku Kine Si Đinpingu zbog inicijative 'Jedan pojas jedan put', koja je značajna ne samo za našu zemlju. Zahvalio bih na, kako to predsednik Si kaze, 'čeličnom prijateljstvu' Kine sa Srbijom - rekao je predsednik Vučić.

Potpredsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Đi Bingsjuen poručio je danas, na sastanku sa Vučićem, da će rukovodstvo Narodne Republike Kine podsticati tamošnje kompanije da i dalje ulažu u Srbiju, ne samo u tradicionalnu industriju i infrastrukturu, već i u napredne visoke tehnologije.

Kako se navodi u saopštenju Generalnog sekretarijata predsednika Republike, Đi je istakao da Kina na taj način želi da pomogne ekonomski napredak Srbije.

Vučić i Pahor poručili: Mirno rešavanje problema prioritet

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov slovenački kolega Borut Pahor ocenili su danas u Beogradu da svi problemi treba da se rešavaju mirnim putem, uz međusobno razumevanje i saradnju različitih strana.

Foto: Tanjug

Vučić je, u zajedničkom obraćanju nakon razgovora sa Pahorom, kazao da su perspektive u regionu takve da jedan problem sustiže drugi i da , kada nemamo političke probleme, imamo ekonomske, poput Agrokora i da, kako je dodao, ako imamo ekonomske, kao da nisu dovoljni, stižu i politički.

Vučić je, u zajedničkom obraćanju nakon razgovora sa Pahorom, kazao da su perspektive u regionu takve da jedan problem sustiže drugi i da , kada nemamo političke probleme, imamo ekonomske, poput Agrokora i da, kako je dodao, ako imamo ekonomske, kao da nisu dovoljni, stizu i politicki.

Vučić se našalio sa novinarima: Svi čekate Kolindu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji od jutros u Vili Mir razgovara sa zvaničnicima država i vlada, koji su u Beograd doputovali da bi prisustvovali svečanosti povodom njegove inauguracije, našao je vremena da obiđe veliki broj novinara koji prate ove bilateralne susrete pa i da se našali. Predsednik je, u kraćoj pauzi između dva bilateralna susreta obišao novinarsku sobu da bi se uverio da je sve u redu i da predstavnici medija imaju sve što im je potrebno. On se pritom našalio primetivši uz osmeh da "niko od medija ne čeka Belorusa, već da svi cekaju Kolindu". Tokom niza susreta, predsednik Vučić će se bilateralno, između ostalih, sastati i sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović. Biće to njen drugi boravak u Srbiji, a prvi u Beogradu od kada je preuzela funkciju predsednice Hrvatske februara 2015. Vučić, koji je tada bio premijer, prisustvovao njenoj inauguraciji u Zagrebu.

- Međutim Srbija i Slovenija imaju snage da zajednički rade. Nikada nismo imali uspešniju saradnju, nemamo nikakve probleme i nastavićemo da se konsultujemo, te kroz sve procese nastavimo saradnju u regionu - poručio je on.

Vučić se zahvalio slovenačkom kolegi što je nekoliko dana pred državni praznik te zemlje došao u Beograd da uveliča današnji dan i inauguraciju, te pokaze poštovanje prema Srbiji, poštovanje koje pokazujemo prema Sloveniji.

PROČITAJTE JOŠ: INTERVJU DMITRIJ ROGOZIN ZA PINK: Želimo Vučiću puno sreće i uspeha na teškoj dužnosti vođenja srpskog broda kroz burno more! (VIDEO)

Rekao je da su odnosi dve zemlje dobri i da je sa Pahorom razgovarao o bilateralnim odnosima, unapređenju ekonomske saradnje, evropskom putu i da je zahvalio na podrsci koju Pahor pruža Srbiji.

On je izrazio želju Srbije da ugosti još veći broj slovenačkih investitora. Takođe je ukazao da Srbija i Slovenija sarađuju i po regionalnim pitanjima, temi koju su na ovom astanku posvetili najveću pažnju.

Foto: Tanjug

Srbija, prema njegovim recima, doživljava Sloveniju kao iskrenu prijateljsku zemlju i uveren je da ti odnosi mogui biti još uspešniji i bolji, iako su već danas na visokom nivou.

- Poseta Pahora je veliki znak, simbol poštovanja prema zemlji i građanima Srbije - podvukao je Vučić.

Pahor je čestitao Vučiću na pobedi na uspešnim predsedničkim izborima i poželeo mu sve najbolje i mnogo uspeha kako njemu tako i Srbiji, dodajući da su njegovi i srpski uspesi uspesi Evrope.

- Slovenija, koja se nalazi na severu ovog regiona, želi mirno i uspešno sarađivati sa svima, a naročito sa Srbijom. Naša zalaganja dala su toj saradnji novih zamah, želimo imati bezbedno miran život u blagostanju u regionu - naglasio je on.

Pahor je istakao da Slovenija i Srbija imaju veoma dobru trgovinsku razmenu koja je dostigla više od milijardu evra. Prema njegovim rečima, Srbija je prva država izvan EU sa kojom Slovenija ima tako obimnu ekonomsku saradnju.

Foto: Tanjug

Kazao je da Slovenija podržava zalaganja Srbije za članstvo u EU i rekao da trenuto, zbog unutrašnjih dešavanja u Uniji, širenje nije prioritet, ali da treba Srbiju, koja je iskreni kandidat, podržati čim ponovo EU bude bila okrenuta procesu širenja.

Takode je rekao da Slovenija poštuje odluku Srbije da ne bude članica NATO, dodajući da je to odluka jedne suverene države. Istovremeno je poručio da na jugoistoku Evrope svi problemi treba da se rešavaju mirnim putem.

- Politička, ekonomska i bezbednosna saradnja su nemoguće ako se ne rešavaju postojeći problemi. Jugoistočnoj Evropi najviše treba pomirenje. Pre nekoliko decenija dešavalo se na ovim prostorima mnogo toga strašnog. Ako želimo živeti u miru i napredovati onda prioritet predstavlja pomirenje - zaključio je Pahor.

Sustret Vučića sa predsednikom Gabona Emanuelom Isozeom Ngondeom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je i sa predsednikom Vlade Republike Gabon Emanuelom Isozeom Ngondeom, kome je poželeo dobrodošlicu i zahvalio na tome što će prisustvovati svečanosti povodom njegove inauguracije.

Foto: Tanjug

- Dobrodošli u Srbiju i hvala što ste došli na inauguraciju. To je za nas velika čast i potvrda da Gabon, baš kao i Srbija, želi unapređenje međusobnih odnosa - rekao je Vučić.

On je premijeru Ngondeu poručio da Srbija veoma poštuje i ceni taj znak pažnje Vlade Gabona i da se nada da će u narednom periodu dve države ojačati, kako političke, tako i ekonomske odnose.

Predsednik Srbije predložio je danas premijeru Gabona formiranje radne grupe za saradnju koja bi razmatrala konkretne zajedničke projekte.

Foto: Tanjug

Kako se navodi u saopstenju Generalnog sekretarijata predsednika Republike, Vučić je istakao da je Srbija među spoljnopolitičke prioritete uvrstila razvijanje odnosa sa Afričkom unijom i partnerima iz Afrike, i da postoji spremnost da oni budu podignuti na nivo strateških partnerskih odnosa.

PROČITAJTE JOŠ: Milivojević i Vuk Stanković za TV Pink: Inauguracija Vučića će biti jedan od najvažnijih skupova u novijoj istoriji (VIDEO)

Isoze-Ngonde je srpskom predsedniku uručio pismo predsednika Gabonske Republike Ali Bongo Ondimbe, u kome se, uz čestitke na novoj dužnosti, predlaže povećanje razmene poseta najviših zvaničnika, stručnjaka i privrednika.

Dvojica sagovornika su potvrdila zajednički interes za unapređenje ekonomske saradnje, posebno u poljoprivredi, građevinarstvu, energetici i drugim, uključujući i obrazovanje, kao i vojno-obrazovnu i vojno-medicinsku saradnju.

Veliki potencijal Srbije i Gruzije u oblasti turizma

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Gruzije Mihail Džanelidze saglasili su se danas da dve zemlje imaju veliki turistički potencijal i da bi uspostavljanje direktnog leta izmedu Beograda i Tbilisija, uz dovršetak procesa vizne liberalizacije, doprinelo razvoju turizma.

Foto: Tanjug

Kako se navodi u saopštenju Generalnog sekretarijata predsednika Republike, Vučić je istovremeno pozvao privrednike iz Gruzije da posete našu zemlju i da sa srpskim kolegama razmotre mogućnosti za investiranje u obe države.

Džanelidze je Vučiću uručio pismo premijera Georgija Kvirikašvilija u kome se izražava želja za uspešan mandat predsednika Vučića, tokom kojeg očekuje produbljivanje političkih odnosa dveju zemalja koje bi dovelo i do proširenja ekonomske saradnje. On je preneo poziv srpskom predsedniku da poseti Gruziju.

Foto: Tanjug

Vučić je rekao da je zadovoljan što dve zemlje razvijaju dobre odnose, konstatujući da je za to pokazatelj prisustvo visoke delegacije Gruzije na današnjem svečanom prijemu.

Predsednik je podsetio na sastanak koji je imao sa premijerom Kvirikašvilijem tokom ovogodišnjeg Svetskog ekonomskog foruma u Davosu i zajedničku inicijativu da se radi na jačanju ekonomske saradnje.

Foto: Tanjug

Vučić je zahvalio Gruziji na principijelnom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Vučić i Kotlović: Vidljiv napredak u odnosima dve zemlje

Vučić se sastao i sa ministrom za antimonopolsko regulisanje i trgovinu Republike Belorusije Vladimirom Koltovič a u razgovoru je konstatovano da je u političkim i ekonomskim odnosima dveju zemalja od posete predsednika Vučića Minsku ostvaren vidljiv napredak.

Foto: Tanjug

Ministar Koltovič, koji će prisustvovati svečanom prijemu povodom inauguracije u PalatI Srbija, preneo je prersdniku Srbije čestitke predsednika Aleksandra Lukašenka.

Vučić je, uzvraćajući pozdrave, navedeno je u saopštenju, izrazio očekivanje da će uskoro moći da predsedniku Lukašenku, kao i drugim beloruskim zvaničnicima, uzvrati gostoprimstvo kakvo je njemu ukazano tokom nedavne posete Minsku.

Dvojica sagovornika su izrazila zadovoljstvo što je tom prilikom potpisan Plan aktivnosti za unapređenje saradnje Srbije i Belorusije i da se već preduzimaju konkretni koraci, jer ima mnogo neiskorišćenih mogućnosti za povezivanje dveju zemalja u privredi, kulturi, sportu i drugim oblastima, kakva je vojno-tehnička saradnja.

Foto: Tanjug

U razgovoru je konstatovano da je u političkim i ekonomskim odnosima dveju zemalja od posete predsednika Vučića Minsku ostvaren vidljiv napredak, uz nadu da će se tako i nastaviti.

Vučić i ministar Koltovič istakli su značaj bratimljenja gradova iz Srbije sa gradovima u Belorusiji, jer to, naveli su, približava ljude i stvara čvrsće veze između dve zemlje.

Foto: Tanjug

Vučić je zahvalio Belorusiji i na principijelnoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, piše u saopštenju.

Kanadskim privrednicima više informacija o Srbiji

Predsednik Srbije i specijalni izaslanik generalnog guvernera i premijera Kanade Endru Lesli konstatovali su danas da iz te zemlje dolazi do priliva novih investicija, ali da kanadskim privrednicima treba pružiti više informacija o našoj ekonomskoj situaciji i mogućnostima za ulaganje.

Foto: Tanjug

Dvojica sagovornika su ocenila da će povezivanju i boljem upoznavanju Srbije i Kanade doprineti i potpisivanje Sporazuma o vazdušnom saobraćaju, koje se očekuje do kraja godine.

Pročitajte još: VELIKA PODRŠKA IZ VELIKE BRITANIJE: Džonson čestitao Vučiću!

Kanadski zvaničnik je čestitao na otvaranju novih poglavlja u pregovorima sa EU i izrazio podršku evrointegracijama Srbije, koje Vlada u Otavi vidi, kako se navodi, kao garanciju za unapređenje odnosa dveju zemalja, ali i za stabilnost i saradnju u regionu zapadnog Balkana.

Vučić je zahvalio što je iz Otave Lesli doputovao da prisustvuje svečanom prijemu povodom inauguracije, i naglasio da je to dokaz da je u toku oživljavanje iskrenog političkog prijateljstva dve zemlje, kao i da postoji obostrani interes za razvoj partnerskih odnosa.

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije je zamolio parlamentarnog sekretara Leslija da guverneru Džonstonu i premijeru Trudou prenese čestitke povodom 150 godina od osnivanja Kanade.

Srbija i Palestina da nastave saradnju

Vučić je u razgovoru sa savetnikom predsednika Palestine za međunarodna pitanja Rauhijem Fatuhom izrazio interes za jačanje političkog dijaloga, kao i za unapređenje ekonomske saradnje koja je trenutno, kako je ocenjeno, zanemarljiva.

Foto: Tanjug

Kako se navodi u saopštenju, predsednik Srbije je zahvalio na palestinskom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova i poštovanju međunarodno priznatih granica Srbije.

On je izrazio opredeljenje da se nastavi saradnja Srbije i Palestine na planu multilateralne diplomatije - u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama.

Palestinski zvaničnik zahvalio je na odnosu Srbije prema Palestini.

Foto: Tanjug

U razgovoru je ukazano na to da trenutno šesnaest mladih Palestinaca, korisnika stipendija u okviru programa "Srbija i svet", studira u Beogradu, i da oni značajno doprinose boljem upoznavanju i približavanju Srbije i Palestine.

Vučić i Gotemeler:  Dobra saradnje koja se razvija uprkos vojnoj neutralnosti Srbije

Predsednik Srbije istakao je u razgovoru sa zamenicom generalnog sekretara NATO Rouz Gotemeler da veoma cenimo odluku da taj vojni savez na visokom nivou bude predstavljen na svečanom prijemu povodom inauguracije, saopšteno je iz Predsedništva.

Foto: Tanjug

- To je još jedan pokazatelj međusobnog uvažavanja i dobre saradnje koja se razvija uprkos vojnoj neutralnosti Srbije - istakao je Vučić.

On je zamolio zvaničnicu NATO da prenese pozdrave generalnom sekretaru Alijanse Jensu Stoltenbergu, koji svojim odmerenim izjavama pokazuje razumevanje za poziciju Srbije i njene vitalne interese.

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije zahvalio je na ulozi KFOR kao garanta bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji. Zamenica generalnog sekretara NATO Gotemeler podržala je napore koje Srbija ulaže u očuvanje stabilnosti i širenje saradnje u regionu.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je u proteklom periodu između Srbije i NATO intenziviran dijalog na najvišem nivou, uz poštovanje pozicije Srbije o vojnoj neutralnosti. Gotemeler je ponovila poziv generalnog sekretara Stoltenberga da predsednik Vučić poseti sedište NATO u Briselu.

Foto: Tanjug

Nakon toga, Vučić se sastao sa  italijanskim ministarkom odbrane Robertom Pinoti.

Vučić se sastao i sa Kolindom Grabar Kitarović, koja mu je poželela puno uspeha i čestitala pobedu na izborima za predsednika. Ona je istakla da se nada da će izbor biti na dobrobit dva naroda i dve države.

Foto: Tanjug

Vučić joj je zahvalio na prisustvu svečanosti povodom inauguracije.

Foto: Tanjug

Vučić je nakon sastanka sa Grabar-Kitarović izjavio da veruje da se odnosi dve države i dva naroda mogu "kako-tako" popraviti do kraja godine. Vučić je novinarima rekao da je sa Grabar-Kitarović razgovarao o konkretnim problemima, i da je veoma zadovoljan sastankom.

Dodajući da će uskoro otputovati u Dubrovnik, Vučić je rekao da će tamo nastaviti razgovore sa hrvatskom predsednicom.

I da ne bismo žurili, nije to jednostavno, imamo mnogo toga što opterećuje naše odnose, ali verujem da u narednih šest meseci, odnosno do kraja godine, možemo da dostignemo značajnije rezultate, koji bi značili i Srbima u Hrvatskoj, Hrvatima u Srbiji, koji bi značili kakvo-takvo popravljanje bilateralnih odnosa između Srbije i Hrvatske, ali i u celini, između Srba i Hrvata - rekao je Vučić kratko novinarima nakon sastanka.

Vučić danas je od predsednice Hrvatske na poklon dobio bombonjere i čokolade proizvedene u toj zemlji.

- Sa oduševljenjem sam (poklon) prihvatio - rekao je Vučić novinarima nakon sastanka.

Član Predsednistva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je da se rado odazvao pozivu za prisustvo na inauguraciji. Izetbegovic je po dolasku u Beograd klanjao džumu namaz, molitva muslimana petkom, u Bajrakli dzamiji.

Vučić zavrsio bilateralu susretom sa Hanom, nastavak sutra

Predsednik Srbije sastao se i sa komesarom za susedsku politiku i prosirenje EU Johanesom Hanom i to ujedno poslednji bilateralni susret uoči večerašnje svečanosti povodom preuzimanja predsedničke dužnosti. Vucic će sastanke nastaviti sutra sa još nizom predstavnika država i organizacija, koji su povodom inauguracije doputovali u Beograd.

On je uoči bilateralnog susereta sa predsednikom Srbije kazao da je njegova poruka podrške beogradskim i muslimanima u Srbiji, "da se ide u dzamiju, da se čuva svoja tradicija, da se brani naše pravo, naš identitet, naša vera".

Foto: Tanjug

- O tome ćemo danas i razgovarati sa Vučićem. Mislim da treba sa lepih reći preći na neka lepa dela. Muslimana u Srbiji ima dosta i oni zasluzuju da sa građevinskim dozvolama izgrade neke džamije da nam se ne bi desilo ono sto se desilo u Zemun Polju početkom ramazana - rekao je Izetbegović.

Foto: Tanjug

Kao ključni problem između dveju država, Izetbegović je naveo "negiranje genocida u BiH, negiranje identiteta Bosnjaka u BiH kao i podrska ljudima koji odlikuju ratne zločince".

Foto: Tanjug

Svečnaosti povodom inaugaracije Vučića prisustvovaće i predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić i Dragan Čović.

Predsednik Vučić razgovarao je sa evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o prosirenju Johanesom Hanom, a tim susretom završena je današnja serija bilateralnih susreta u vili Mir.

Vučić je zahvalio na prisustvu predstavnika Evropske unije na svečanoj ceremoniji povodom inauguracije i to u danu zasedanja Evropskog saveta u Briselu.

Foto: Tanjug

- Ovo je jasna poruka da Evropska unija računa na Srbiju kao svog člana - istakao je predsednik Vučić.

On je naglasio da članstvo u Evropskoj uniji ostaje glavni spoljnopolitički prioritet Srbije i izrazio zadovoljstvo što su tokom juna otvorena još dva poglavlja, navodi se u saopštenju Službe za saradnju s medijima predsednika Republike.

Foto: Tanjug

Komesar Han je istakao važnost regionalne stabilnosti i važnu ulogu koju Srbija ima u održavanju mira i unapređenju saradnje na Zapadnom Balkanu.

#Aleksandar Vučić

#Dmitrij Rogozin

#Razgovor

'