AKTUELNO

Skandalozna presuda samo je podstrek drugim nasilnicima da napadaju naše novinare!

Viši sud u Beorgadu osudio je Dejana Vulićevića iz Lučana na godinu dana uslovne kazne sa rokom provere od četiri godine zbog napada na novinarke TV Pink u septembru 2017. godine tokom protesta “Dveri”. Vulićević će morati i da plati 50.000 dinara.

Foto: TV Pink Printscreen

Tukao je novinarke, vređao, psovao, a izbegao zatvor. Dejan Vulićević osuđen je samo na uslovnu kaznu, iako je tokom protesta “Dveri” 2017. godine brutalno napao naše koleginice Maru Dragović i Gordanu Uzelac.

- Svakako da smo razočarane presudom, i koleginica Gordana Uzelac, i ja. Četiri godine je trajao taj proces, svaki put smo odlazile na suđenja, sretale tog čoveka, a sada je on izbegao zatvorsku kaznu. Mislim da je poslata loša poruka, ne samo u odnosu na nas dve, novinarke Pinka, nego i na sve kolege novinare i medijske radnike u Srbiji. To znači da neko može da vam preti, da se obračunava sa vama, da vas fizički napadne i da dobije uslovnu kaznu – prokomentarisala je novinarka Mara Dragović za “Nacionalni dnevnik” i dodala da se nada žalbi Tužilaštva.

Foto: TV Pink Printscreen

Foto: TV Pink Printscreen

Za Gorana Gmitrića, glavnog i odgovornog urednika informativnog programa TV Pink, odluka suda je sramna i njome se šalje jasna poruka.

- Da li je trebalo da neko ubije naše novinare ispred Pinka, da bi neko dobio zaista adekvatnu osudu i kaznu? Ovo je zaista skandal! Ovde su došli nasilnici iz “Dveri”, pesnicom su udarili jednu novinarku, druga je takođe fizički napadnuta, i obe su završile u bolnici. Sud je faktički oslobodio nasilnika i poslao poruku svim ostalim nasilnicima i ekstremistima da mogu da tuku novinare, pre svega novinare TV Pink, i to bez kazne – kaže Gmitrić.

Foto: TV Pink Printscreen

Ocenjuje i da odluka suda ne bi bila ovako blaga da su u pitanju neki drugi mediji. Zapitao je i zašto je sudu trebalo četiri godine da utvrdi nepobitne činjenice koje su čak zabeležene i kamerom.

- Pored snimaka i svedoka, na kraju dobijamo uslovnu osudu. Poruka je, dakle, jasna: novinare TV Pink možete nekažnjeno tući, ili sa veoma blagim kaznama, koje zapravo i nisu kazne – zaključuje Gmitrić.

Foto: TV Pink Printscreen

Za očekivati je da će Tužilaštvo uložiti žalbu jer je od suda tražilo da osudi Vulićevića na osam meseci zatvora.

- Novinari su napadnuti tokom vršenja njihovih dužnosti. Napadnute su mlade žene i to je neprihvatljivo. Kazna je vrlo blaga i Vulićević se, de fakto, oslobodio zatvora – kaže pravni zastupnik novinarki Pinka Borivoj Pajović.

Podsećamo, 16. septembra 2017. godine ispred zgrade Televizije Pink protestovale su pristalice “Dveri”, predvođene liderom pokreta Boškom Obradovićem i Srđanom Nogom. Tom prilikom Vulićević, njihov simpatizer, fizički je napao dve žene – novinarke na radnom zadatku.

#Goran Gmitrić

#Gordana Uzelac

#Mara Dragović