AKTUELNO

Vlada Srbije, koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić, fokusirana je na ekonomski rast, privlačenje stranih investicija i jače inostrane odnose, težeći da se na kraju pridruži EU, piše ugledni američki magazin Forbs.

Sa premijerkom je razgovarao Rob Volkot, profesor inovacije i preduzetništva na dve najprestižnije škole za biznis u svetu - Booth School of Business na Univerzitetu u Čikagu i Kellogg School of Management na Nortvestern institutu. Volkot je preduzetnik i investitor u više od 20 kompanija, kao i osnivač i predsednik globalne mreže za inovacije TWIN.

Na početku članka su navedene teškoće kroz koje je Srbija prolazila tokom raspada Jugoslavije.

- Nedavno sam se zainteresovao za slučaj Srbije. Kroz raspad Jugoslavije 1990-ih, zemlja je doživela regionalni rat, pitanja ljudskih prava, međunarodne sankcije, ekonomsko loše upravljanje i značajnu štetu na infrastrukturi. Polako izašavši iz ovih izazova, BDP zemlje u 2015. godini bio je 27,5% ispod nivoa iz 1989. godine - piše Volkot.

Foto: Printscreen YouTube/TWIN Global - The World Innovation Network

Iako su kritičari i politički protivnici i dalje sumnjičavi, srpsku vladu bi trebalo da ocenjujemo prema postupcima i rezultatima, a do sada je napredak u četiri godine bio impresivan, dodaje se u tekstu.

Brnabićeva je u avgustu 2016. godine postala ministarka za javnu upravu i lokalnu samoupravu, kao deo prve Vučićeve vlade. Njena karijera do tada bila je u potpunosti u privatnom sektoru. Opisana je kao tehnokrata, ona se ponosi pragmatičnom efikasnošću.

Njeni doprinosi su bili veliki, a to je objašnjavala kao misiju da uradi sve o čemu je sanjala kao građanin - reforma javne uprave, uvođenje e-uprave, pružanje državnih usluga građanima 24/7.

- Ana Brnabić je, od trenutka kada je 2017. postala premijerka Srbije, tvrdila da država treba da "sustigne propuštena vremena Srbije", pozivajući se na prethodne godine sukoba i međunarodne sankcije. Postala je neumorni zagovornik dva prioriteta: digitalizacije i obrazovanja. Kada je najavila digitalizaciju kao svoj glavni prioritet tokom svog nastupnog govora, 95 odsto Srbije se nasmejalo. Bili su sumnjičavi. To se nije uklapalo u zajedničku viziju Srbije, čak ni za naše građane - navodi se u tekstu objavljenom u časopisu.

Uz snažnu podršku Vučića, premijerka i njene kolege su pristupile poslu i četiri godine kasnije, "svi govore o digitalizaciji". Globalne korporacije počele su da ulažu u tehnološki sektor u Srbiji na načine koji su vrlo malo verovatni pre nekoliko godina. Većina Srba danas veruje da je njihova budućnost digitalna.

- Rezultati studije su objavljeni u Harvard Business Review, a Srbija je rangirana kao "Break Out" ekonomija, koju karakteriše „ograničena postojeća digitalna infrastruktura, ali koja se brzo digitalizuje“- navodi se na kraju teksta u magazinu Forbs.

Autor:

#Ana Brnabić