AKTUELNO

Identifikovanje i procesuiranje svih lica koja su eventualno učestvovala u prikupljanju, analizi i prosleđivanju informacija (podataka) iz razgovora dobijenih prisluškivanjem predsednika Republike Aleksandra Vučića treba da bude apsolutni prioritet svih državnih organa, navodi se u saopštenju Nenada Stefanovića, predsednika Udruženja sudija i tužilaca Srbije.

Osnovni zadatak nadležnih organa, kako se dodaje, mora da bude da se utvrdi šta je bio motiv prosluškivanja predsednika Republike. Skandalozno je da se prisluškuju najviši državni funkcioneri, a pogotovo predsednik države.

- Smatram da iz svega što je do sada objavljeno o prisluškivanju i nažalost povezanosti pojedinih pripadnika državnih organa sa organizovanim kriminalnim grupama, postoji više opcija kako bi ovaj slučaj trebalo posmatrati. Ukoliko su podaci o kojima su pričali predsednik i na primer neki visoki državni funkcioner vojni, ekonomski ili službeni podaci, a dobijeni su prisluškivanjem, saopšteni, predati, učinjeni dostupnima stranoj državi, stranoj organizaciji, onda bi moglo da se radi o krivičnom delu – špijunaža – navedeno je u saopštenju.

Prikupljanje ovakvih podataka i njihova zlouptreba nezakonitim ili zakonitim prisluškivanjem, moglo bi da se posmatra i u okviru mogućeg izvršenja krivičnog dela nasilna promena ustavnog uređenja ali i iz ugla pripremnih radnji za, na primer, izvršenje krivičnog dela teško ubistvo nekog državnog funkcionera, imajući u vidu da su kod npr. pripadnika Belivuk-Miljković grupe pronađene snajperske puške i veliki arsenal oružija a iz podataka bi mogle da se dobiju informacije o kretanju visokoštićenih predstavnika države.

- Naravno sve rečeno je na nivou pretpostavki i pravaca u kom je istraga mogla da bude usmerena. Tužilaštvo za organizovani kriminal jedino je ovlašćeno da izvrši kvalifikaciju krivičnog dela i da donese odluku o procesuiranju osumnjičenih u konkretnom predmetu. Ono što je sada apsolutno sigurno, jeste da su zahvaljujući aktivnostima MUP-a u prethodnom periodu sprečene teže posledice po bezbednost naše države – zaključuje se u saopštenju.

#Nenad Stefanović