AKTUELNO

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijima, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić ukazao je na značaj brige o potrebama starijih sugrađana i zahvalio im na odgovornom ponašanju koje su pokazali u prethodnom periodu pandemije korona virusa, te istakao da grad kroz različite aktivnosti nastoji da poboljša kvalitet njihovog života.

Poručio je da je važno da odgovorno brinemo o najstarijim sugrađanima jer, dodao je, time iskazujemo duboku zahvalnost za njihov dugogodišnji doprinos gradu.

Radojičić je naglasio da Grad Beograd kroz različite aktivnosti nastoji da poboljša kvalitet života starijih sugrađana i kao primer naveo otvaranje novih i održavanje postojećih klubova za starije, organizovanje raznih besplatnih obuka, radionica i izleta, služba "Pomoć u kući"...

"Često se starija lica osećaju usamljeno, zaboravljeno, pa grad Beograd baš iz tih razloga ovim aktivnostima nastoji da stvori i održi osećaj pripadnosti i zajedništva, a to svakako pozitivno utiče i na njihovo zdravstveno stanje", rekao je Radojičić i podsetio da su juče, posle 15 meseci pauze, u Beogradu ponovo otvoreni svi klubovi za najstarije sugrađane.

Podsetio je da u Beogradu trenutno postoji 31 klub za starije sugrađane i dodao da su tokom 2020. godine otvorena tri potpuno nova, u naseljima Železnik, Mirijevo i Banjica, dok je u poslednjih sedam godina otvoreno 12 novih.

"Shodno iskazanim potrebama naših starijih sugrađana u narednom periodu u planu su renoviranje i adaptacija klubova na teritoriji opština Sopot i Grocka, kao i na Petlovom brdu, u opštini Rakovica", najavio je gradonačelnik, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Govoreći o službi "Pomoć u kući" koja funkcioniše u okviru Gerontološkog centra Beograd, naveo je da tu službu čini 620 geronto-domaćica koje neposredno pružaju usluge pomoći starim i iznemoglim licima, te da se taj program realizuje za gotovo 2.500 korisnika.

Radojičić je podsetio da je tokom pandemije Grad Beograd pri gradskim opštinama formirao kol centre i volonterske servise za pomoć starijima od 65 godina kojima su volonteri tokom zabrane kretanja na kućnu adresu dostavljali potrebne lekove i namirnice.

"Ovaj servis je puno doprineo i uspešnoj realizaciji imunizacije starijih. Oni su preko kol centra mogli da podnesu prijavu za imunizaciju protiv korona virusa, kao i preko portala e-Uprave, a za one kojima je to bilo potrebno, obezbeđen je prevoz na zakazani termin za imunizaciju", istakao je Radojičić.

Zahvalio je najstarijim sugrađanima jer su, kako je rekao, poslali primer svima nama kako se odgovorno treba ponašati u kriznim situacijama.

"Stopa vakcinacije populacije starije od 65 godina u Beogradu, iznosi skoro 81 odsto. Vodeći računa o sopstvenom zdravlju, oni su se brinuli i o zdravlju svih nas i hvala im na tome", zaključio je Radojičić, dodaje se u saopštenju.

Autor: D.B.