AKTUELNO

Mandatarka i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je danas da će novoj vladi privreda i ekonomski razvoj ostati jedan od ključnih prioriteta za oporavak Srbije.

Ona je na konstitutivnoj sednici Skupštine Privredne komore Srbije (PKS) rekla da je Ministarstvo na čijem je čelu uvek bilo važno za privredu, jer je delovalo na određivanje državne uprave i lokanlne samiprave kao partnera privredi.

Brnabić kaže da i kao premijer namerava da radi na formiranju države koja će biti još efikasnija za građane i prirvedu.

Izrazila je očekivanje da će nova vlada imati još snažnije i bolje partnerstvo sa PKS, ukazujući na značaj privrede.

Foto: Tanjug

-Nakon što smo postigli makroekonomsku stabilnost, fiskalnu konsolidaciju, nakon što je prethodna vlada pod Aleksnadrom Vučićem, uspela u teškom zadatku da okrene Titanik sa sante leda ka sigurnom kursu, a nalazili smo se tri meseca od bankrota, sada na mnogo stabilnijoj osnovi, sa suficitom, vlada može da radi mnogo bolje stvari za privredu-navela je.

Govoreći o Ministarstvu drzavne uprave i lokalne samouprave rekla je da je ono uspelo da smanji državni aparat reformom državne uprave za 39.473 službenika.

-Ovo smanjenje državnog aparata rezultiralo je uštedama u budžetu, a samo prošle godine ušteđeno je 43 miliona evra. Ukupno od početka reforme, 2013, ušteda iznosi 180 miliona evra. Reč je o novcu građana i privrede- rekla je Brnabić.

PALATA SRBIJA SPREMNA ZA INAUGURACIJU: Selaković proveo medije monumentalnim zdanjem (FOTO+VIDEO)

Dodala je da ostvarene uštede sada mogu biti preusmerene u investiranje u važnije stvari kao što su socijala, privreda i zdravstvo.

Sada, kako je ukazala, ulazimo u drugu fazu reforme državne uprave, a ona predviđa reorganizaciju javne uprave.

-Više nema viška ljudi, ali oni mogu biti bolje raspoređeni, pre svrega u prosveti, zdravstvu i socijalnoj zaštiti. Tu možemo bolje da targetiramo i bolju uslugu da pružimo-uverena je Brnabić.

Foto: Tanjug

Istakla je da je elektronska uprava veoma važna i da je treba proširiti.

-Kao vlada vidimo e-upravu kao odgovor na važna pitanja - efikasnost, transparentnost i borbu protiv korupcije. Samo e-upravom možemo da napravimo efikasnu javnu upravu-podvukla je ona.

Brnabić je kazala da su se rezultati videli kroz uvđenje elektronske građevinske dozvole i drugih servsa.

Izrazila je zadovoljstvo što se končano krenulo u posao završetka jedinstvenog adresnog registra, u čemu je veoma važna saradnja sa lokalnom upravom.

-Tu je ogromna šansa koju imamo da sredimo život za sve građane i privrednike i imamo državu koja funkcioniše, u dobrom stanju, sa mogućnošću dalje nadogranje-podvukla je Brnabić.

Rekla je da je svesna da je arhiviranje užasan problem za privredu, te kazal da će na tome raditi sa Ministarstvom za trgovinu, telekomunikaciju i turizam.

-Radujem se danu kada budemo uveli elektronsku arhivu, elektronski potpis i slično. Mi smo na korak od toga-rekla je Brnabić.

Foto: Tanjug AP

Ukazala je da je njeno Minsitarstvo imalo važnu ulogu u borbi protiv sve ekonomije, jer pokriva mnoge segmente u okviru vlade, između ostalih i inspekcije.

-Mi smo bilo zaduženi za koordinaciju svih inspekcijskih službi i zato znam koliko je važna inspekcija u borbi protiv sive ekonomije.

-Nama je važno da privrednicima koji poštuju sve zakone, plaćaju poreze, i svakom smislu su društveno odgovorni, omogućimo makar da imaju fer tretman na tržištu-rekla je Brnabić.

Kazala je da je od početka pune primene Zakona o inspekcijskom nadžor ukupan broj novoregistrovanih preduzetnika skočio za 17 odsto, što znači a je puno preduzeća i preduzetnika koji su poslovali u sivoj zoni prešlo u legalnu.

Država je ranije stimulisala nenadležnošću inspekcija sivu ekonomju, konstatovala je ona.

RODIĆ U SBPOK-u SASLUŠAVAN DVA SATA: Utajivač poreza na ispitivanju zbog pretnji ubistvom novinarima Lađeviću i Milovanoviću!

Takođe je registrovano i smanjenje ođavljivanja preduzetnika i preduzeća za 15 odsto, kao i veće prijavljenje radne snage, što je psoledica svega toga, kazala je ona.

Četvrta industrijska revolucija i digitalizacija značiće mnogo vladi, najavila je ona i dodala da će Vlada nastojati da sa PKS razgovara kao sa partnerom o svim pitanjima iz privrede.

Predsednik Skupštine PKS Miloš Nenezić, direktor kruševačkog "Trajala" rekao je da su u protekle tri godine organi Komore, na čelu sa predsednikom Markom Čadežom doneli prave rezultate.

-Očigledno je da je PKS napravila zančajan iskorak, koji privrendici pozitivno ocenjuju i prepoznaju komoru kao zastupnika svojih interesa-naglasio je on.

#Ana Brnabić

#Vlada

'