AKTUELNO

Predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da su izjave prištinske strane pred razgovore u Briselu bombastične, ali i nisu ništa novo. Reč je, kako kaže, o pokušaju da se tema dijaloga stavi u drugi plan i da se kaže da postoje važnije teme i preduslovi da bi se o dijalogu uopšte pričalo.

- Tako je uvek bilo u Briselu – kaže Dačić za “Novo jutro”.

Ocenio je kao "smešne" najave Prištine da će tužiti Srbiju za "genocid".

- Da su imali pravnog osnova, oni bi to pitanje odavno pokrenuli - naveo je Dačić.

Dodao je da su pred Srbijom "teški dani" jer kako je ocenio, postoji "kondenzovani pritisak sa različitih strana".

Predsednik Skupštine ističe da se od Srbije očekuje da bude “na nekoj strani”, pa je naša zemlja u tom smislu pod stalnim pritiscima.

Foto: TV Pink Printscreen

- Pritiskaju nas na razne načine, počev od toga da EU nije otvorila nijedno poglavlje u pregovorima sa Srbijom, iako smo se maksimalno trudili. Očigledno je da postoji agenda za neke zapadne zemlje i to ih puno i ne interesuje – ističe Dačić.

Dodaje da je i predsednik Aleksandar Vučić pitao kakve su konkretne perspektive Srbije na evropskom putu, a odgovor nije dobio. Dačić je istakao da je kondenzovan pritisak na Srbiju počeo zakazivanjem sednice SB Ujedinjenih nacija na dan izricanja presude generalu Ratku Mladić.

- Time su želeli da što više ponize i napadnu Srbiju. Dobro je što je na ovoj sednici učestvovao i predsednik Srbije jer njegova reč više znači i bio je potreban jasan odgovor na napade koji su, inače, besmisleni. Srbija je izručila više preddsednika i puno generala Haškom tribunalu – podseća Dačić za Pink.

Za izručivanje radikala u Hag, Dačić podvlači da ih oni ne traže zbog ratnih zločina, već zbog nepošzovanja suda.

- Sve vrvi od dvostrukih aršina! Ali, kada ste u situaciji da morate da budete deo procesa, morate sve da primate hladne glave – kaže Dačić.

Dačić je istakao da iako je očigledno da postoji obostrani umor, ali da Srbija ne skreće s puta priključenja EU.

- Naše geostrateško mesto je takvo da drugačiji put i nemamo - rekao je on.

Kada je reč o susretu predsednika SAD Džozefa Bajdena i predsednika Rusije Vladimira Putina, Dačić je ocenio da su to velike sile i prave uobičajeno veliki spektakl. Dodaje je da je pitanje šta se realno može očekivati od tog samita na vrhu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Očigledno je da je glavno pitanje zapada, ko je njima glavni protivnik. Sada je to Kina, a Rusija je ipak manji protivnik - rekao je Dačić i dodao:

Kod Kine, uticaj je dosta ispod žita, imaju meku politiku i diplomatiju, a prisutni su svuda u ekonomiji. Teško je potisnuti Kinu iz svetskih relacija. To je za Zapad veći problem. I taj samit na vrhu, SAD i Kine, bio bi mnogo važniji.

Samit SAD i Rusija, on je ocenio kao važan jer je u vreme predsednika Trampa bilo dosta prekida sporazuma o naoružanja.

- Treba unaprrediti odnose. Biće i nama lakše, i svima u svetu, ako nema kod njih tenzija - rekao je on.

Kako je istakao, Narodna skupština podržava borbu protiv organizovanog kriminala, i protiv mafije, a dodao je da je nemoguće da postoji mafija, a da nema pipke u institucijama.

- Ovde postoji izuzetno aktivan pristup u toj borbi, odrešene su ruke da se radi protiv organizovanog kriminala i mafije - rekao je on i dodao da je mafija kancer koji treba iskoreniti.

Ceo razgovor sa predsednikom Narodne skupštine pogledajte u nastavku:

#Ivica Dačić

#Novo jutro