AKTUELNO

Palata Srbija primiće sutra nekoliko hiljada visokih zvanica, a prisustvo na ovom događaju već su potvrdili brojni šefovi država i predsednici vlada, kao i ministri i druge javne ličnosti iz Srbije i sveta.

Pripreme za inauguraciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Palati Srbija se privode kraju, a među gostima biće predsednici iz zemalja regiona - Crne Gore, Hrvatske i Makedonije, Filip Vujanović, Kolinda Grabar-Kitarović i Đorđe Ivanov, kao i potpredsednica Bugarske Ilijana Jotova.

U Palati Srbija očekuje se više hiljada ljudi, a zvanice će obezbeđivati pripadnici najelitnijih jedinica MUP-a i vojske.

Pročitajte još: Potpisana dva memoranduma o saradnji Srbije i UAE

U Palati je sve spremno za sutrašnji događaj, a zvanice će biti u prilici da se upoznaju sa monumentalnim zdanjem, koje je građeno od 1947. do 1961. godine za konferenciju Nesvrstanih.

Foto: Pink.rs

- Zdanje je dosad bilo zatvoreno za građane Srbije, ali odsad postaje otvoreno. Sutra će moći da uđu i vide jedan od retkih spomenika arhitekture iz tog perioda - rekao je za televiziju Pink generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

Foto: Pink.rs

Kada su u pitanju tematski saloni i tematske celine, kojih je, kako je istakao Selaković, ovde ukupno osam i velika sala u kojoj će se odvijati centralni deo programa, prvo sa čime će se posetioci susresti jeste zapadni foaje. U njemu su podsetnici na stare civilizacije koje su ostavile traga na teritoriji naše zemlje.

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Pročitajte još: POD BUDNIM OKOM SPECIJALACA Elitne jedinice čuvaju goste na inauguraciji

- Tu se nalaze neki od najvrednijih eksponata, zbirke Narodnog muzeja u Beogradu, koje su vezane za praistorijsko doba, kao i bronzane biste 18 rimskih imperatora koji su rođeni na teritoriji današnje Srbije, a nekadašnjeg Rimskog carstva. Tu su najveća imena rimske imperije poput Konstantina Velikog, Justinijana Velikog, najvećeg rimskog zakonodavca - objasnio je Selaković.

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

#Aleksandar Vučić

#Inauguracija

#Nikola Selaković

'