AKTUELNO

Politički analitičar Biljana Šahrimanjan Obradović predsednica jermenske zajednice u Srbiji i Vladimir Marinković narodni poslanik su za Novo jutro govorili o najaktuelnijim temama u Srbiji.

Marinković ističe da je za vreme Donalda Trampa situacija u Americi bila fokusirana na samu sebe. On se bavio ekonomskim, političkim i vojnim doktrinama, a da sličnom principu stremi Bajdenova politika.

- Amerika je i bila pod Donaldom Trampom u toj liderskoj poziciji, s tim što je potpuno doktrina politička, vojna i ekonomska bila drugačija. Amerika se bavila sopstvenim problemima i tu je Tramp imao odlične rezultate. Amerika sada želi da se vrati, čak i po pitanju saradnje sa EU, ona želi da vrati uticaj. Amerika će se više mešati i u konflikte i u poslove - rekao je Marinković.

Foto: TV Pink Printscreen

Marinković napominje da će Amerika sada pokušavati da se naslanja na naređenja iz 2003. godine,gde će s emešati putem sankcija, što je trenutni slučaj u Albaniji.

- Od 2016. - 2020. godine je bila drugačija doktina. Mi sada vidimo da je Bajden doneo izvršno naređenje koje se naslanja na ono iz 2003. godine, da se Amerika meša kroz mogućnost sankcija. On je proširio i sankcije po pitanju ugrožavanja Prespanskog sporazuma Severne Makedonije i Grčke, a sada se proširio na Albaniju zbog pitanja korupcije, i sada će Amerika moći da kažnjava i uvodi sankcije - nastavljao je Marinković.

Foto: TV Pink Printscreen

Obradović ističe da je jako bitno prisustvo Amerike na Balkanu, i da će i te kako doprineti. Ona dodaje da se i Amerika susrela sa velikim problemima, kao i Srbija, koja je, uspela da se izbori sa koronavirusom pored mnogih velikih sila.

Ono što je jako bitno je to da je Amerika svetska sila, i da će njeno prisustvo na Balkanu doprineti. Ova činjenica da će da bude 40 milijardi pomoći siromašnim zemljama, to jeste i približavanje Evropi. Videli smo da se i Amerika susrela sa velikim problemima kao i Srbija, ali evo, sada i ona želi da nastavi dalje i pomogne siromašnima - rekla je Obradović.

Obradović dodaje da Amerika može da utiče na sve zemlje svojim prisustvom, jer nikom ne odgovara takozvana destabilizacija.

- Ja smatram da Amerika može da utiče na sve zemlje, jer nikome ne odgovara destabilizacija. I te kako predsednik Aleksandar Vučić će zauzeti čvrst stav kao i do sada po pitanju svega - nastavljala je Obradović.