AKTUELNO

Desetoro šefova stranih država i vlada i lidere zemalja regiona, koji će u petak prisustvovati inauguraciji predsednika Srbije Aleksandra Vučića, obezbeđivaće ponaosob pripadnici najelitnijih jedinica MUP i vojske

"Na obezbeđenju inauguracije predsednika Vučića angažovani su MUP, BIA i VBA. Zajednički timovi su već održali nekoliko koordinatorskih sastanaka, na kojima su dogovorene mere za najviši stepen obezbeđenja. Jedna od tih mera je da svaki lider dobije lično obezbeđenje", piše "Blic" pozivajući se na izvor uključen u pripreme za inauguraciju.

On kaže da će u obezbeđenju skupa učestvovati sve specijalne jedinice MUP i Vojske Srbijr koje će biti na terenu.

"U posao će biti uključeni SAJ, Žandarmerija, Kobre, kao i Uprava za obezbeđenje MUP i redovni sastav. Svi oni će biti na terenu, i za svaku jedinicu je određena pozicija i zadatak", kaže izvor.

DEMOKRATE OPUSTOŠILE PIONIRSKI GRAD: Sportski centar oštetili za više od 200.000 evra!

On navodi i da su BIA i VBA posebno usmerene na obaveštajne i kontraobavestajne pripreme.

"S obzirom na veliki broj gostiju i da će inauguraciji prisustvovati specijalni izaslanici Rusije i Kine, deset predsednika i premijera, brojni ministri inostranih poslova kao i brojni domaći gosti, ništa nije prepušteno slučaju. Ceo posao se radi po profesionalnom protokolu kakav se primenjuje u SAD i Kini, tako da je svaka eventualna greška svedena na minimum", kaže izvor.

On dodaje da se pored obezbeđenja terena, vodi računa i o operativnim saznanjima, obaveštajnim, koja su usmerena na spoljni rizik i kontraobaveštajna, koja su usmerena na unutrašnjih rizik.

"Zbog toga će biti pojačana i kontrola na graničnim prelazima za one koji ulaze u zemlju, ali i po putnim ulazima u Beograd", navodi izvor.

On dodaje da su dogovori na relaciji MUP-BIA-VBA u završnoj fazi i da ove službe razmenjuju finalne informacije.

Sagovornik lista navodi i da su svi planovi i rasporedi angazovanja jedinica koje će biti na terenu završeni i dodaje da će obezbeđenje biti na najvišem nivou, ali sa ciljem da bude vrlo diskretno tako da nikome, ni na koji način ne predstavlja smetnju.

#Gosti

#Inauguracija

#Specijalci

'