AKTUELNO

Haški tribunal je, kaže, formiran da kazni zločince, ali u svojoj prvobitnoj nameni nije uspeo.

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da u Savetu bezbednosti srpski narod može da zastupa samo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U tom pogledu, kaže Dodik, spekulativne su namere Svena Alkalaja, ambasadora i stalnog predstavnika BiH pri UN u Njujorku, i muslimanske strane BiH da iskoriste današnji dan i zasedanje SB kako bi „oklevetali Srbe i doprineli još većoj satanizaciji“.

- Alkalaj za to nema ovlašćenje. Obavestio sam predsednika Saveta bezbednosti, a putem njega obaveštene su sve članice SB, o tome da Alkalaj nema ovlašćenje i da može da govori samo ako se sva tri člana Predsedništva saglase i daju mu ovlašćenje – kaže Dodik za Pink.

Kada je reč o presudi generalu Ratku Mladiću, Dodik kaže:

Možete misliti kakva je to pravda kada presudu Mladiću gledaju Orić, Gotovina ili Markač sa slobode. To samo po sebi govori na koji način se pristupilo pravdi. U BiH je ukupno stradalo oko 90.000 ljudi, od toga 30.000 Srba. Dakle, 30 odsto stradalih su Srbi, a samo dva odsto od ukupnog broja presuda Haškog tribunala doneto je za zločine nad Srbima.

Haški tribunal je, kaže, formiran da kazni zločince, ali u svojoj prvobitnoj nameni nije uspeo.

- Haški tribunal je trebalo i da pomiri narode, a čini mi se da su danas još više odvojeni – kaže Dodik za Pink.

#Milorad Dodik