AKTUELNO

Presuda Ratku Mladiću je potvrđena - general VRS osuđen je na doživotni zatvor.

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu danas je potvrdilo kaznu doživotnog zatvora nekadašnjem glavnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću.

Ovom pravosnažnom presudom žalbeno veće je, uz suprotno mišljenje predsednice tog petočlanog veća sudije Prisca Matimba Niambe, odbilo Mladićevu žalbu po svim osnovima.

Foto: Tanjug AP/Peter Dejong

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je za TV Pink da je Srbija posvećena istraživanju svih ratnih zločina, svih zločina, kao i za privođenje optuženih i kažnjavanje odgovornih za zločine. Ovo je Srbija, kaže, pokazala u prethodne tri decenije.

Ovu presudu, kaže, sada neće da komentariše jer će večeras o njoj govoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sednici SB UN u 21 sat.

- Pozivam građane da prate sednicu i iz govora predsednika dobiće odgovor - rekla je premijerka.

Na pitanje po kom zakonu se sudi u Hagu, premijerka kaže da je o tome već govorila i iskreno komentarisala sa predstavnicima međunarodnog suda. Kaže da je nesumnjivo Hag politički sud, a najveća zamerka joj je ta što sud nije doprineo pomirenju, već nas je od njega udaljio.

Foto: TV Pink Printscreen

- Sada smo dalje od pomirenja nego što smo bili pre 26 godina. Sada, čini mi se, imamo goru netrpeljivost među narodima nego što smo imali tokom sukoba. Ovome je Hag mnogo doprineo. Govorili su tada da sud nije pravljen da bi doprineo pomirenju, a ja se sa time ne slažem jer, da su odgovarali svi koji su zločine činili, sud bi doprineo pomirenju - rekla je Brnabić za "Nacionalni dnevnik".

Brnabić je rekla da će predsednikovo obraćanje biti istorijsko i da će "promeniti neke stvari".

- Mislim da niko neće ostati nem na njegovo izlaganje jer srpske žrtve nisu videle zadovoljenje nikakve pravde. Postale su, čak, i žrtve drugog reda što je strašno i užasno - kaže premijerka.

Dodaje da je danas težak dan, što zbog presude, što zbog podsećanja da su pojedinci iz Haškog tribunala izlazili kao slobodni ljudi, iako su odgovorni za brojne zločine.

- Ti zločini su maltene bili legalizovani jer niko za njih nije odgovarao, a optuženi su puštani na slobodu. Ovo je, mislim, produbilo jaz među narodima. Ovaj mehanizam nastavio je da radi i tu mi insistiramo da se neke stvari prebace na naše pravosuđe. Recimo, najmanje predmeta, mislim samo jedan, ustupljen je Srbiji - kaže Brnabić.

Dodaje da će "ovaj dan označiti nove pritiske na Srbiju, a sud u Hagu možda nije sudio Srbiji, ali svakako jeste Srbima".

Podseća da je Srbija od 46 optuženih za ratne zločine izručila njih 45, a da Radeta i Jojić nisu optuženi za ratne zločine, već samo za nepoštovanje suda.

Foto: TV Pink Printscreen

- Pošto nam svaki dan govore o vladavini prava, mi imamo odluku iz 2016. po kojoj ne postoji pravni osnov da Radetu i Jojića izručimo. Potpuno mi je neverovatno da, i pored naših insistiranja da nam se ovaj predmet uruči, on postaje ključna tema. Jednu Vericu Radetu i jednog Petra Jojića traže da izručimo, a mi to ne možemo da uradimo jer poštujemo svoje zakone. Ako ih izručimo, onda će me optužiti za selektivno poštovanje zakona - kaže premijerka.

Predsedniku Srbije je, dodaje, ukazana ogromna čast i poverenje jer mu je omogućeno da se uključi u sednicu mimo protokola, putem video-linka.

- Ovde je odato ogromno poštovanje predsedniku i Srbiji i on će odgovoriti na pritiske. Nažalost, očekujem dodatne pritiske i rovitiju i nestabilniju situaciju u regionu - kaže premijerka.

#Ana Brnabić

#Ratko Mladić