AKTUELNO

U Haškom tribunalu počelo je izricanje drugostepene presude nekadašnjem glavnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću.

Na početku ročišta, Mladić je potvrdio da može da prati izricanje presude na jezkiu koji razume.

U sudnici je i Mladić lično, kao i pravna savetica odbrane Luisa Peta Bagot , dok njegov sin Darko presudu sluša iz posebne prostorije Mehanizma u Hagu.

Foto: Tanjug AP/Peter Dejong

Sažetak presude čita predsednica petočlanog Žalbenog veća Rezidualnog mehanizma za krivične sudove sudija Prisca Matimba Niambe, a članovi veća koji su učesvovali u presuđivanju Mladiću su sudije: Aminata Lois Runeni N’gums, Sejmur Panton, Elizabet Ibanda-Nahamia i Mustafa El Bsaj.
Neki od učesnika postupka prate sednicu putem video konferencijske veze.

Foto: Tanjug AP/Peter Dejong

Prenos ove sednice emituje se sa pola sata zakašnjenja. Čitanje presude počelo u 15 sati, a javnost može da je preti od 15:30.

Foto: Tanjug AP/Peter Dejong

Prvostepenom presudom Haškog tribunala, čiji je rad nasledio Mehanizam, Mladić je u novembru 2017. godine osuđen na doživotni zatvor, nakon čega su i odbrana i tužilaštvo izjavili žalbe na tu odluku.

Žalbeno veće može prvostepenu presudu da potvrdi u celosti, da je preinači u pojedinim deloima ili u pogledu kazne ili da je ukine u celosti i naloži ponavljanje suđenja.

Foto: Tanjug AP/Jerry Lampen

Proces protiv Mladića traje već 26 godina, otkada je podignuta prva, tada objedinjena optužnica protiv njega i Radovana Karadžića

Foto: Tanjug AP/Jerry Lampen

#Ratko Mladić