AKTUELNO

Prema mišljenju stručnjaka Zapad želi da zemlje Balkana uđu u NATO.

Povodom infomracija u medijima da su mogući teroristički napadi na Balkanu, preciznije u Banjaluci, dekan na fakultetu za studije bezbednosti Edukans Miroslav Begović i docent na fakultetu za međunarodnu politiku i bezbednost Srđan Perišić ocenili su da prvo treba da se vidi ko i zbog čega plasira takve informacije.

Upravo Obaveštajno bezbednosna agencija BiH i plasira takve informacije, a kasnije su te iste informacije i demantovali, a pitanje je koji im je cilj i zašto te informacije dolaze u medije a ne u institucije, ocenio je Perišić.

Foto: Printscreen

- To je po meni izmišljena informacija, a to se radi da bi se destabilizovala RS, da se Banjaluka destabilizuje, a to je medijski pritisak na građane u RS, na samu vlast u Banjaluci da popusti kako bi došlo do intervencije zapada, odnosno NATO-a. – rekao je Perišić.

Prema njegovom mišljenju EU se povukla malo sa Zapadnog Balkana, a jača uticaj, odnosno težnja NATO-a da se zemlje iz regiona učlane u alijansu.

- Banjaluka je označena kao prepreka širenja NATO-a na Balkanu – ocenio je Perišić.

Begović je rekao da je tačno da je obaveštajno bezbednosna agencija dala informacije medijima o mogućim terorističkim napadima na Balkanu i zapitao zašto nisu obaveštene i institucije?

- Sve je poteklo izu zapadnih službi, britnaska obaveštjana služba stoji iza lažnih vesti da će doći do terorističkih napada na Balkanu- ocenio je Begović.

Foto: Printscreen

Begović i Perišić su mišljenja da će terorističke organizacije biti angažovane samo ako neko sa zapada donese odluku da deluju, a da sami to neće odlučiti.

Oni su ocenili da bezbednosne mere ipak moraju biti podignute na najviši nivo.

- Cilj delovanja zapadnih službi i usmeravanje terorista ka Balkanu može samo biti istiskivanje ruskog interesa, privrednog,ekonomskog, političkog, bezbednosnog, bilo kakvog kulturnog, oni ne žele prisustvo ni kuilturno prisustvo i saradnju između naših kultura - ocenio je Perišić.

Prema njegovom mišljenju to je interes Britanije i zapadnih službi, a sad je to delovanje pojačano težnjom da zemlje Balkana, uđu u NATO.

Begović i Perišić su ipak ocenili da moramo da verujemo u svaku vrstu pretnji iako je neproverena i da se nivo bezbednosti mora podići na najviši nivo, upravo zbog stvari koje su se dešavale u Evropi.

- Sve velike terorističke organizacije su pod kontrolom i okriljem velikih obaveštajnih službi - ocenio je Begović.

#Jutarnji program

#Teroristi

#Zapadni Balkan

'