AKTUELNO

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu, objaviće danas popodne drugostepenu presudu nekadašnjem glavnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću. Prvostepenom presudom Haškog tribunala, čiji je rad nasledio Mehanizam, Mladić je u novembru 2017. godine osuđen na doživotni zatvor, nakon čega su i odbrana i tužilaštvo izjavili žalbe na tu odluku.

Žalbeno veće može prvostepenu presudu da potvrdi u celosti, da je preinači u pojedinim delovima ili u pogledu kazne ili da je ukine u celosti i naloži ponavljanje suđenja.

Prema poslednjim informacijama, Mladić će lično prisustvovati izricanju presude, kao i njegov sin Darko.

Mladićevi branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić, međutim, neće biti na izricanju presude, jer nisu u mogućnosti da pristupe sudu u Hagu, niti da izricanje presude isprate video konferencijskom vezom.

Zbog izostanka branilaca, Žalbeno veće je odlučilo da Mladiću, samo za ovo ročište, omogući prisustvo pravnog savetnika, advokaticu Petu Luize Bagot (Peta-Louise Bagott) koja će prema, odluci veća, zastupati Mladićeve interese.

Oslobođen jedino za optužbe za genocide u šest opština
Mladić je prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor, sa obrazloženjem da je "značajno doprineo izvršenju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine".

Osuđen je po 10 od 11 tačaka optužnice.

Oslobođen je samo optužbe za genocid u šest opština - Foča, Ključ, Kotor-varoš, Prijedor, Sanski most i Vlasenica.

Prvostepeno veće Haškog tribunala je u novembru 2017. godine zaključilo da je Mladić svojim delovanjem značajno doprineo izvršenju genocida nad bosanskim muslimanima u Srebrenici, da je terorisao stanovnistvo Sarajeva, da je naređivao uzimanje talaca...

Na ovu presudu žalbe su uložili i tužilaštvo Mehanizma i Mladićevi branioci.

Prilikom čitanja presude predsednik sudskog veća Alfons Orije rekao je da je veće zaključilo da Mladić nije kriv po tački 1, po optužbi koja ga tereti za genocid u šest opština BiH, prethodno je obrazložio da nije dokazano da je cilj udruženog zločinačkog poduhvata bio genocid.

Optužnicom se teretio za četiri zločinačka poduhvata a za jedan od njih koji se odnosi na šest opština je oslobođen.

Osuđen je zbog udruženih zlocinačkih poduhvata koji se odnose na Srebrenicu, Sarajevo i uzimanje talaca.

Saslušano 592 svedoka tokom suđenja
Suđenje nekadašnjem general Vojske Republike Srpske počelo je u maju 2012. godine, a okončano 15. decembra 2016. godine. Trajalo je ukupno 530 dana tokom kojih je saslušano 592 svedoka.

Mladić je uhapšen u maju 2011. godine, nakon 12 godina skrivanja, u mestu Lazarevo u Srbiji, i izručen Hagu.

Haško tužilaštvo je 25. jula 1995. godine Tribunalu podnelo prvu optužnicu protiv Ratka Mladića na kojoj je bio zajedno sa prvim predsednikom Republike Srpske Radovanom Karadžićem.

Optužnica je više puta proširivana, a konačno je precizirana 2002. godine. Budući da su u razmaku od tri godine uhapšeni da im je suđenje počelo u različitim periodima optužnice protiv su njih razvojene i sudilo im se u odvojenim postupcima.

Karadžić u martu 2016. godine prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora i nedavno je iz Sheveningena prebačen u zatvor na jugu Velike Britanije na dalje odsluženje kazne.

Kao vrhovni komandant srpskih snaga u Bosni i Hercegovini Mladić je optužen za planiranje, podsticanje i naređivanje svih zločina koje su njegovi potčinjeni izvršili.

Mladić je tokom suđenja negirao krivicu a sa timom svojih branilaca pokušao da ospori navode tužilaštva i iskaze svedoka.

Budući da je lošeg zdravstvenog stanja, njegova porodica i branioci su nebrojeno puta tražili da mu se omogući lečenje na slobodi, ali Haški tribunal a posle ni Mehanizam, te zahteve do danas nije usvojio.

Deset tačaka po kojima je osuđen Mladić prvostepenom presudom Haškog tribunala:

- za genocid u Srebrenici,

- za zločin protiv čovečnosti,

- za istrebljenje i zločin protiv civilnog stanovništva,

- zbog ubistava i zločin protiv civilnog stanovništva,

- zbog ubistava i kršenja zakona i običaja ratovanja,

- zbog deporatcija i zločin protiv civilnog stanovništva,

- zbog nehumanog premeštanja i zločina protiv civilnog stanovništva

- zbog terorisanja, kršenja zakona i običaja ratovanja

- zbog protivpravnnih napada na civile i kršenje zakona i običaja ratvoanja i

- zbog uzimanja talaca - osoblja UN i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Darko Mladić: Očekujem oslobađajuću presudu za oca
Darko Mladić, sin Ratka Mladića, prisustvovaće današnjem izricanju drugostepene presude, a očekuje da će žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu uvažiti argumente odbrane iz žalbe na prvostepenu presudu i da će svojom odlukom osloboditi od optužbi njegovog oca.

Foto: TV Pink Printscreen

-Od žalbenog veća očekujem više profesionalnog integriteta. Mi smo u žalbi pokazali na koliko je sve načina prvostepeno veće (Haškog tribunala, koji je nasledio Mehanizam) demonstriralo i pristrasnost, izvrtanje cinjenica i ubacivanje stvari koje uopšte nisu bile u optužnici, niti je data prilika da se o njima raspravlja - rekao je Darko Mladić.