AKTUELNO

Sagovornici Pinka su za Novo Jutro govorili o podršci Crne Gore škaljarskom i kavačkom klanu, koji, kako objašnjavaju, nisu mogli da funkcionišu bez podrške vlasti, institucija i logistike.

Bivši šef specijalnog odeljenja službe državne bezbednosti Božidar Spasić se dotakao navoda koliku su podršku vlasti iz Crne Gore imali kavački i škaljarski klan, te napomenuo da država suštinski ni na jedan način ne bi smela da štiti klanove i mafiju.

- Država suštinski ne bi smela da štiti kriminalce. Ja sam sarađivao sa podzemljem u nekim operacijama koje su izvođene u inostranstvu, ali ,i njih nismo štitili, niti smo im davali benefite. Ne postoji mogućnost da država njih štiti. Sve se izmenilo, došlo je do simbioze mafije i kriminalnog podzemlja. Mi smo to imali devedesetih godinama, a koliko god je taj proces prestao kod nas, taj se proces u Crnoj Gori nije prekidao - objasnio je Spasić.

Foto: TV Pink Printscreen

Spasić dodaje da je Crna Gora izvezla oba klana, i kavački i škaljarski, a da njih, očigledno i dalje štite, kako on kaže kvazi - političke kulture.

- Kada se radi o zaštiti mafije od strane crnogorskog režima, naravno da će sada vlast, koja se našla u teškom položaju, jer je ucenjena od strane kriminalaca. Stvorena su dva klana, i Crna Gora je napravila prolaz i izvezla te klanove koje očito još uvek štite kvazi - političke kulture - dodao je Spasić.

Foto: TV Pink Printscreen

Savetnik za bezbednost istrage DBA Stevan Đokić ističe da pored podrške vlasti kriminalnim grupama, veliku ulogu imaju i strani faktori kao i službe.

- Sve ovo što je rečeno je tačno, međutim, dosta se to promenilo od tog perioda. Postalo je instant. Mafija ne može da funkcioniše ako nema, strukture vlasti institucija, to je paralelna struktura vlasti. Sve te organizacije ne bi funkcionisale bez stranog faktora i službi koje su, ne samo u Srbiji već i u Crnoj Gori - rekao je Đokić.

Đokić ističe da bez obzira na odnose među državama u regionu, kriminalne grupe funkcionišu, jer im je svima interes samo novac.

- Kada pominjemo ekspoziture, one nisu klasične, u Sloveniji su radili za svoj džep, međutim, oni jesu uvezani. Bez obzira na ratove tih država u regionu, kriminalne grupe funkcionišu. I da je rat, oni će da funkcionišu i da rade jer žele novac - nastavljao je Đokić.

Foto: TV Pink Printscreen

Specijalista za terorizam Miroslav Begović ističe da je ovakav kriminal najviši stepen istog, koji je kako kaže vezan za narko - mafiju.

- Ovde se ne radi o organizovanom kriminalu, već najvišem i najopasnijem stepenu kriminala a to je narko mafija. Što se tiče same ugroženosti predsednika države, sada je vidljiva - dodao je Begović.

Generalni sekretar saveta za monitoring i ljudska prava Mario Spasić navodi da je dobro što su hapšenja uveliko počela, jer se postavčja pitanje, šta je prethodna vlast radila dok je, kako on navodi po državi vršljao kako ko hoće.

Foto: TV Pink Printscreen

- Osnovno pitanje jeste šta je ministarstvo radila u prethodnim godinama, pa je došlo do ovoga. Šta je sa oružjem, narkoticima? Ovde je vršljao ko kako hoće. Dobro je što je došlo do hapšenja, ali se postavlja pitanje šta se sve sprema, šta je u planu mafije. Imate pravno krilo mafije, medijsko, političko. Medijsko krilo mafije je dosta radilo napadavši predsednika, samo sa ciljem da kažu da se skloni, jer će mu ubiti porodicu - rekao je Spasić.