AKTUELNO

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović razgovarao je sa rukovodstvom fabrike „Sloboda“ u Čačku, gde je tokom noći došlo do požara i serije eksplozija u izdvojenom delu fabrike koji je predviđen za skladištenje i čuvanje elemenata za kompletiranje upaljača.

On je naveo da u magacinu u kojem je došlo do eksplozije nije bilo artiljerijske municije, kako se to spekulisalo u javnosti, već je reč o određenim komponentama upaljača.

- Nije bilo takve vrste municije, ali to, naravno, ne znači da je opasnost u potpunosti otklonjena. Tek kada prođe vreme predviđeno pravilnicima i kada bude potpuno bezbedno da se priđe, istraga će pokazati šta su uzroci požara, odnosno eksplozija koje su nakon toga usledile. Brzom intervencijom rukovodstva "Slobode" evakuisani su svi radnici koji su se u tom trenutku nalazili u krugu fabrike. I, što je najvažnije, niko nije stradao, niti je povređen – naglasio je Stefanović.

Foto: MINISTARSTVO ODBRANE REPUBLIKE SRBIJE

Ministar je najavio da očekuje da će tokom dana helikopteri Vojske, u skladu sa procenom nadležnih iz Ratnog vazduhoplovstva, učestvovati u gašenju požara i objasnio da će letelice sa bezbedne visine na mesto požara bacati više od četiri tone vode, što bi trebalo da pomogne da se požar konačno ugasi.

Kako je dodao, u skladu sa pravilima po isteku 24 časa od poslednje detonacije moći će da priđu i jedinice, odnosno stručnjaci iz oblasti pirotehnike, a zatim i vatrogasci koji će delovati u skladu sa potrebama.

– Sreća u nesreći je što je reč o izdvojenom magacinu. Dakle, ništa se nije dogodilo u krugu onih delova fabrike koji su vezani za neposrednu proizvodnju. Naravno, najvažnija stvar je da niko od ljudi nije stradao i da niko nije povređen. Očekujem da posle analiza tokom narednih nedelja i istrage koju će sprovesti nadležni organi, dođemo do svih odgovora na pitanja kako je došlo do ove situacije, kolika je ukupna šteta i šta su mere koje treba da se preduzmu da se ovako nešto u budućnosti ne bi dešavalo– rekao je Stefanović.

Foto: MINISTARSTVO ODBRANE REPUBLIKE SRBIJE

On je rekao i da očekuje da će tokom vikenda požar u potpunosti biti ugašen, te da će od ponedeljka fabrika, koja hrani više od 2.000 ljudi, moći da nastavi sa redovnim radom.

Autor:

#Nebojša Stefanović