AKTUELNO

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je da ponašanje Aljbina Kurtija uopšte nije iznenađenje za sve one koji prate političke prilike na KiM, već samo za pojedince u Beogradu koji su od njega pravili nekog ''vesnika politike'' u južnoj pokrajini.

-To uopšte nije istina i njegovo ponašenje ide u prilog tome. Sa druge strane mi ne možemo da govorimo o nastavku dijaloga, jer nema iskrenosti u Prištini na iskreno ispriženu ruku predsednika Aleksandra Vučića da se dođe do kompromisnog rešenja- rekao je Simić za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

-Činjenica jeste da postoje spinovi koji dolaze od strane Prištine, da ne žele da razgovaraju sa Beogradm već sa Srbima je apsolutna laž i možda su lepe za uši nekih liberala širom Evrope, ali ono što je činjenica jeste da svakodnevni napadi na Srbe, na SPC, izbegavanje da se implementira sporazum iz Brisela kada je u pitanju ZSO govori u prilog činjenici da Kurti ne želi dijalog - smatra on.

Predsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić podseća da je 2013. godine potpisan Briselski sporazum i da nije sproveden u onom delu koji je najvažniji i da je to ZSO.

Foto: TV Pink Printscreen

-2015. godine su dodati principi za uspostavljanje i nema tu govora o suštinskom dijalogu ako prištinska strana želi da dođe u Brisel ali da se ne govori o ZSO - kaže Grubješić.

Miroslav Stojanović nekadašnji dopisnik ''Politike'' iz Nemačke rekao je da je sve moguće i nemoguće ali da je očigmedno da postoji nestrpljenje, kao i da veruje da optimizam koji gaji Lajčak je nerealan.

#Metju Palmer

#Miroslav Lajčak