AKTUELNO

Pripreme za inauguraciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Palati Srbija se privode kraju, ali se još drže u potpunoj tajnosti, piše današnja "Politika" koja navodi i da je dolazak na svečanost do sada potvdio veliki broj predsednika, premijera, izaslanika i ministara.

Tako će među gostima biti predsednici iz zemalja regiona - Crne Gore, Hrvatske i Makedonije, Filip Vujanović, Kolinda Grabar-Kitarović i Đorđe Ivanov, kao i potpredsednica Bugarske Ilijana Jotova.

Iako formalno nemaju status predsednika, prestolonaslednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Muhamed bin Zajed i sin kralja Bahreina, šeik Al-Kalifa tako se tretiraju, kažu za "Politiku" u Ministarstvu spoljnih poslova.

U MSP je stigla i potvrda mađarskog premijera Viktora Orbana da dolazi 23. juna u Beograd. Biću tu i njegov austrijski kolega Kristijan Kern i prvi čovek Vlade Gabona Emanuel Isoze Ngonde.

Kuriru ne odgovara da Srbija bude centar mira i stabilnosti

Moskva šalje potpredsednika Vlade Dmitrija Rogozina koji se, kako sam kaže, u Beogradu oseća kao kod kuće. Biće tu i predsednik RS Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović.

Iz Brisela je stigla potvrda da će ovoj proslavi prisustvovati komesar za proširenje i susedstvo Johanes Han.

U ime Nemačke Vučiću će čestitati specijalni izaslanik Angele Merkel, bivši kancelar te zemlje Gerhard Šreder.

Na jednom mestu u petak će se naći i izaslanici dva suprotstavljena vojna tabora - ODKB i NATO, konastatuje list, navodeći da će predstavnik ODKB biti Jurij Hačaturov, generalni sekretar organizacije.

Stefanović: Pitanje vlade je pitanje podrške, ne matematike

Iz NATO dolazi takođe visokopozicionirana Rouz Gotemiler, Amerikanka koja je od prošle godine na mestu prvog zamenika generalnog sekretara Alijanse.

Osim ovih najviših zvaničnika, stigle su i potvrde o dolasku velikog broja ministara.

Međutim, dve velike sile - SAD i Velika Britanija, kažu u MSP, za sada nisu poslale obaveštenja, odnosno potvrde koga šalju na proslavu inauguracije.

U Londonu su okupirani svojim problemima, učestalim terorističkim napadima, pa je, kažu sagovornici "Politike", donekle i logično što još nije stiglo obaveštenje o njihovom izaslaniku.

Konačan spisak zvanica biće, kažu u MSP, gotov sutra.

Kako se nezavnično saznaje, svečanost u Palati Srbija biće putovanje kroz srpsku istoriju, podsećanje na ono najznačajnije po čemu je Srbija zadužila svet.

#Aleksandar Vučić

#Gosti

#Inauguracija

'