AKTUELNO

Predsednik Srpske liste Goran Rakić kaže da Licemerni odnos albanskih lidera prema dijalogu i rešavanju otvorenih pitanja između Beograda i Prištine mirnim putem najbolje oslikava poslednja izjava Aljbina Kurtija koji je javno rekao da Priština nema nameru da formira Zajednicu srpskih opština, odnosno da primeni Briselski sporazum.

"Ovim je Kurti danas dokazao da je njegov odnos prema dijalogu gluma i laž, i da bez sprovođenja dogovara o Zajednici srpskih opština neće biti pravog dijaloga niti bilo kakvih rezultata, čime Kurti dijalog unapred svesno osuđuje na neuspeh.

U prevodu, Kurti je ovom izjavom u stvari javno pokazao da neće dijalog i da ne želi normalizaciju odnosa, te da je njegovo ponašanje do sada bila gluma. Ovo je ujedno šamar Evropskoj uniju pod čijim pokroviteljstvom se održava dijalog, i koja je garant sprovođenja sporazuma, ali i najvažniji i najveći donator.

Nakon ove frapantne izjave, kojom se ruglu izlaže čitav dijalog, a koje dolaze svega par sati nakon sastanaka sa specijalnim predstavnicima SAD i EU za Balkan i pitanje dijaloga, postavlje se pitanje gde su granice strpljenja posrednika i garanta dijaloga, ali i predsednika Vučića čija je ruka pomirenja i dalje u vazduhu zbog nespremnosti Kurija da se od opozicionog lidera prebaci u ulogu nekog ko mora da donosi odluke ali i primenjuje potpisane sporazume.

Nesprovođenje sporazuma iz Brisela je samo potvrda stava Beograda da u Prištini nema sagovornika za rešavanje pitanja koja opterećuju odnose srpskog i albanskog naroda mirnim putem.

Srpski narod i mi njegovi politički predstavnici dobro znamo šta su obaveze Prištine proistekle iz dijaloga, pre svega kada je u potanju formiranje Zajednice srpskih opština i mi od toga nećemo odustati", navodi se u saopštenju predsednika Srpske liste Gorana Rakića.

#Goran Rakić