AKTUELNO

Specijalni predstavnik EU za dijalog i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak i pomoćnik američkog državnog sekretara Metju Palmer stigli su juče u Prištinu gde će razgovarati sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija.

Pojedini analitičari smatraju da će i Lajčak i Palmer naglasiti hitnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine i da u tom smislu ne treba odbaciti i moguća iznenađenja.

Sve ovo što se dešava je dobro razrađen scenario i vidi se plansko delovanje, sinhronizacija delovanja i vrsta neprestanog pritiska kroz medije, kako bi se kanalisalo mišljenje u Srbiji, ali i mišljenje srpskog rukovodstva, ocenjuje za Pink prof. dr Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije.

Ističe da se vrši pritisak na države EU koje nisu priznale KiM kao nezavisnu državu, čega smo svedoci prethodnih dana.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi ne gajimo iluzije i znamo s kim imamo posla. Ovde se radi o akciji gde se Srbiji mora zapretiti da neće održati ni ekonomski rast, sužavati joj manevarski prostor, suptilno i tiho. Ovo su njihove mogućnosti, iako ne bi trebalo da to rade jer, vršenjem pritisaka na Srbiju umesto dogovaranja, Srbiju guraju od sebe – kaže Miletić.

Zoran Milivojević, diplomata, kaže da je u toku realizacija onoga što je stupilo na snagu promenom administracije u Vašingtonu, dakle, puna saradnja EU i Amerike, pri čemu EU vodi proces pregovaranja, a SAD zadržavaju pravo da budu glavni arbitar.

- Ovaj tandem koji je na terenu pokušaj je da se obezbede uslovi za nastavak dijaloga. Imamo godinu i po dana njegove stagnacije, što zbog pandemije, što zbog politike, imamo promenu vlasti u Prištinu i niz okolnosti koje dovode u pitanje nastavak dijaloga – kaže Milivojević za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Pitanje je, dodaje, koliko političke volje zaista postoji za nastavak dijaloga.

- Kad je zapad u pitanju, oni podržavaju ovu strukturu i proces koji treba da dovede do priznanja Kosova. Zbog srpskog stava mora da dođe do internog dijaloga u Prištini i njihovog međusobnog ubeđivanja – kaže Milivojević.

Više o ovoj temi pogledajte u nastavku:

#Dejan Miletić

#Zoran Milivojević