AKTUELNO

Crnogorski premijer došao je u Beograd i pogazio reč odbijajući da potpiše ugovor sa patrijarhom Porfirijem. Navodno, zahtevao je da u aktu ostane naziv "pravoslavna crkva" umesto "srpska".

Kada je već bilo izvesno i svima jasno da u Crnoj Gori dolazi do velikih promena, niotkuda se pojavio Zdravko Krivokapić, u tom trenutku potpuni anonimus. Kasnije ćemo saznati da je to čovek koji se izjasnio, ne samo da je 200 odsto Crnogorac, već i da je radio u komisijama pri vladi i da je od režima Mila Đukanovića dobio stan od 130 kvadrata. Prirodno je da se upitamo kome je bilo u interesu i kako se moglo dogoditi da, recimo, Knežević i Mandić koji su bili u zatvoru, kućnom pritvoru i godinama se borili, ne budu podobni, već se pojavljuje „spavač“.

Na ovaj način novinarka Olivera Miletović prokomentarisala je celu buru koja se podigla nakon što je Zdravko Krivokapić, crnogorski premijer, pogazio reč i odbio da potpiše ugovor sa patrijarhom Porfirijem.

Onaj ko je doveo Krivokapića, kako ocenjuje, jako dobro je znao šta radi.

- Jasno je da je uticaj stranih ambasada izuzetan i stvar se dodatno komplikuje. Njegovo pozivanje na mitropolita još jedna je zloupotreba i mislim da, kada bi mitropolit video šta se dešava, svakako ne bi blagoslovio njegove poteze. Stvar je ozbiljnija nego što se na prvi pogled čini, a ovakav problem se mogao očekivati na osnovu Krivokapićevih dosadašnjih poteza – kaže Miletović za „Novo jutro“.

Foto: TV Pink Printscreen

Krivokapićevi argumenti su, ocenjuje, prozaični i nisu dostojni komentara.

- Njegove tvrdnje samo pokazuju da su mu, ili njima, svi bliži osim Srba – kaže Miletović.

Veljko Nestorović, urednik sa portala Kosovo-online, kaže da se očekivalo potpisivanje temeljnog ugovora sa SPC, kao i pravljenje otklona od politike Mila Đukanovića. Međutim, odlaganjem potpisivanja Crna Gora nastavlja politiku tamo gde je Milo Đukanović stao.

- Ko nama garantuje da li će taj ugovor biti potpisan do oktobra? Postavlja se i pitanje zašto je Krivokapić uopšte dolazio u Beograd – kaže Nestorović za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Zvanična Podgorica, dodaje, nije napravila nikakav otklon od Đukanovićeve vlade, a otklon bi upravo bio napravljen ugovorom koji je trebalo da bude potpisan u Beogradu.

- Dokle god se ugovor ne potpiše, sa punim pravom možemo sa podozrenjem da gledamo na zvaničnu Podgoricu – kaže urednik sa portala Kosovo-online.

Više o ovoj temi pogledajte u nastavku:

#Olivera Miletović

#Veljko Nestorović