AKTUELNO

Žalbeno veće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove u Hagu odbilo je zahtev odbrane generala Ratka Mladića da se odloži izricanje presude, koje je zakazano za 8. jun.

Veće smatra da odbrana nije opravdala zahtev da se izricanje presude odloži do trenutka kada oba branioca mogu lično da prisustvuju postupku zajedno sa Mladićem.

Kako se ističe, uprkos nedostupnosti savetnika, odbrana nije uspela da dokaže da Mladić ili njegov glavni branilac ne mogu da budu prisutni na izricanju presude, u sudnici ili putem video-konferencije.

Veće podseća da je Žalbeno veće u više navrata odbilo zahteve za omogućavanje lekarskih pregleda jer „odbrana, takođe, više puta nije uspela da dokaže da Mladić nije u stanju da komunicira, konsultuje se sa braniocem ili razume suštinu postupka“, preneo je RTRS.

Ratko Mladić je prvostepenom presudom koju mu je izrekao Haški tribunal 2017.godine osuđen na doživotni zatvor, zbog navodnog zločina u BiH.

Žalbeno veće Mehanizma, koji je nastavio rad Haškog tribunala, sada treba da donese konačnu, pravosnažnu presudu i odluči o žalbama.

#Presuda

#Ratko Mladić

#branilac

#odbrana