AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin održao je danas video sastanak sa državnim savetnikom i ministrom javne bezbednosti Narodne Republike Kine Džao Kedžijem, koji je jedan od najviših funcionera kineske države.

Ministar Vulin je na samom početku sastanka preneo bratske pozdrave predsednika Republike Srbije Aleksandara Vučića upućene predsedniku NR Kine i generalnom sekretaru CK KP Kine Siu Đinpingu i bratskom kineskom narodu. 

Ministar unutrašnjih poslova Vulin se zahvalio NR Kini na principijelnom stavu po pitanju poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i nepriznavanju lažne države Kosovo u Interpol. 

Ministar Vulin je tokom razgovora podvukao da se na primeru  pandemije korona virusa najbolje videlo šta sve dobro i veliko može da učini jedna slobodna i samostalna država kakva je Kina i istakao da Srbija, takođe, tim putem korača. 

"Srpski narod je zahvalan kineskoj državi ne samo zato što ste nam donirali tri miliona vakcina i ogromnu količinu medicinske opreme, već zato što ste to uradili u trenutku kada je Srbiji bilo najteže i kada je Kini bilo najteže, sve ono što je trebalo vama vi ste podelili sa nama. Za vašu velikodušnu pomoć ništa niste tražili za uzvrat, a posebno ne političke ustupke. 

Pravovremene i opsežne mere koje je vaša država preduzela u borbi protiv kovida, izazvale su veliko poštovanje u Srbiji i probudile nadu. Vi ste dokazali šta može da uradi samostalna i sloboda zemlja koja se oslanja na sopstvene snage. Tim putem i mi koračamo", kazao je ministar Vulin. 

"Ličnim angažmanom dvojice predsednika, Vučića i Đinpinga, naše sveobuhvatno strateško partnerstvo je dostigao razmere  neviđenog nivoa", istakao je ministar javne bezbednosti Kedži. 

Državni savetnik i ministar javne bezbednosti NR Kine Džao Kedži pohvalio je rezultate Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije iz oblasti borbe protiv organizovanog kriminala. 

Ministar Vulin je ponovio da će Srbija nastaviti sa aktivnom podrškom NR Kini po pitanju nastojanja Tajvana za članstvo u Inrerpol. 

Dvojica ministara dogovorila su niz zajedničkih vežbi, konsultacija i obuka između pripadnika svojih ministarstava, posebno kada je reč o oblastima borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala. 

Ministar unutrašnjih poslova prihvatio je poziv svog kineskog kolege državnog savetnika i ministra javne bezbednosti NR Kine Džao Kedžija da u narednom periodu poseti Kinu. 

Ministar Vulin je podsetio da je NR Kina bila uz Srbiju i tokom NATO agresije i bombardovanja 1999. godine, da je tokom bombardovanja, pored srpskog naroda stradala i kineska ambasada, kao i kineski državljani i da Srbija to nikada neće zaboraviti, niti prestati da traži odgovornost onih koji su te užasne zločine počinili.

#Aleksandar Vulin

#Džoa Kedži

#Kina

#Srbija