AKTUELNO

Američki advokat Greg Tiho novi je branilac bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija pred Specijalnim sudom za zločine OVK u Hagu.

Osvrnuvši se na činjenicu da je Tiho poznat po tome što je branio bivšeg hrvatskog generala Gotovinu, koji je u Hagu oslobođen krivice za zločine nad Srbima tokom operacije Oluja 1995. godine, advokat Toma Fila je istakao da sud pred kojim odgovara Tači svakako funkcioniše po kosovskim zakonoma.

- I kaznu, ako dobiju neku kaznu izdržavaju na KiM, a to znači da će biti svakog petka kući - rekao je Fila koji je osvrnuvši se na finansiranje branilaca, ukazao da su od Tribunala u Hagu zavisili samo branioci iz Srbije.

Tada su, dodao je on, i Hrvati i Albanci sa KiM plaćali svoje branioce.

Fila je naveo i da je Haradinaj pobio mnogo Alabanaca, jer se obračunao sa Rugovinim ljudima, te istakao da Tači osim komandne ima i individualnu odgovornost.

Foto: TV Pink Printscreen

- Neposredno je, kao i Veselji, učestvovao u likvidaciji. To ni jednom našem nije stavljeno na teret - dodao je Fila i upitan kako je moguće da se nigde ne pomonje Žuta kuća izrazio uverenje da na tom mestu nije mogla da se vrši transplantacija organa.

Moguće je da su tu ljude likvidirali i vadili organe, ali nije moguće da su tamo obavljali transplantacije, dodao je on.

Govoreći o zahtevu da država plati advokat iz Srbije koji će pratiti procese pred Specijalnim sudom za zločine OVK u Hagu, Fila je rekao da još nije dobio odgovor.

- Kako će naše žrtve da razgovarju sa advokatom koji ne zna srpski jezik - dodao je Fila.

#Specijalni sud

#Toma Fila