AKTUELNO

Drugi put u svojoj istoriji Hram Svetog Save na Vračaru biće mesto zasedanja Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve koji posle jednogodišnje pauze zbog epidemije virusa korona danas počinje svoje redovno zasedanje.

Ova saborska sednica biće prva kojoj će predsedavati patrijarh srpski Porfirije.

Iako se dnevni red utvrđuje na početku zasedanja, koje traje više dana, već je jasno da će jedna od najvažnijih odluka "crkvene skupštine" biti izbor mitropolita crnogorsko-primorskog. U vrhu SPC, prema saznanjima "Novosti", iskristalisalo se uverenje da je najbolje rešenje za naslednika mitropolita Amfilohija episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji je i trenutni administrator Mitropolije na Cetinju.

OTIMANJE HRAMOVA

Sabor će razmatrati i položaj SPC na Kosovu i Metohiji, gde je na delu sve grublje načelno prisvajanje srpskih hramova od strane vlasti u Prištini i njihovo korišćenje u stvaranju identiteta nepriznate države Kosovo. Najviše crkveno telo analiziraće i rad eparhija u dijaspori, kao i položaj Crkve u državama regiona.

Poznavaoci crkvenih prilika kažu da bi time Srpska crkva dobila snažan stub oslonca u podeljenoj Crnoj Gori, ali i da bi bila ispunjena želja vernika, koji su prošlogodišnjim litijskim pokretom uneli novu energiju u tamošnji duhovni, pa i politički život. Prvo iskušenje novog crnogorskog vladike trebalo bi da bude potpisivanje i sprovođenje u delo temeljnog ugovora o regulisanju odnosa sa državom Crnom Gorom. Članovi Sabora, kako je najavljivano, trebalo bi da budu upoznati sa detaljima nacrta ovog sporazuma.

- Velike su šanse da izbor novog mitropolita zagrebačko-ljubljanskog neće biti među temama ovog zasedanja Sabora - kažu u SPC.

- To je izuzetno osetljivo mesto, pa je procenjeno da ne treba žuriti sa biranjem nadležnog arhijereja. U tom slučaju, zagrebačkom mitropolijom kao administrator nastaviće da upravlja lično patrijarh Porfirije.

Najvažnije teme majskog Sabora, iako ispod radara javnosti, biće vezane za usvajanja izveštaja episkopa o radu njihovih eparhija. Vladike pune dve godine nisu referisali o rezultatima svog rada, pa se očekuje da ova tačka dnevnog reda otvori i niz drugih pitanja.

Takođe, na analizu i donošenje odluka čekaju i otvorena pitanja crkvene administracije, prosvete, završetka Hrama Svetog Save...

#SPC

#Srpski patrijarh Porfirije