AKTUELNO

Komentarišući napad Nataše Kandić na Miloša Zemana zbog izvinjenja Srbiji za NATO bombardovanje predsednik Centra za proučavanje globalizacije prof. dr Dejan Miletić je istakao da pojedinci koji su bili skrajnuti traže priliku da se vrate i plivaju na talasima različitih interesa.

Miletić je istakao da se svet menja i da se nove činjenice moraju uzimati u obzir.

Ne možemo istom retorikom kao devedestih da objašnjavamo neka dešavanja danas. U tom smislu i ovo pojavljivanje Nataše Kandić je kao dinosaurus koji se vraća u savremeni život. Bio je skrajnut i traži priliku da dođe do novih fondova. To je plivanje na talasima različitih interesa - rekao je Miletić.

On je ocenio da je Zeman dao primer političkog pragmatizma.

- Ovo je primer za svaku normalnu zemlju kako treba pokušati da se ispravite greške, jer vreme ne može da se vrati - istakao je Miletić.

Darko Obradović sa Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost je napomenuo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo diplomatsku ofanzivu na istočni blok i primetio da sada imamo dobre odnose sa Mađarksom, Slovačkom, Češkom...

Foto: TV Pink Printscreen

- Zemanova izjava je došla u momentu kada se žele ojačati odnose sa Srbijom - istakao je Obradović, ocenivši da je dobro da neko kaže nešto o toj stranici istorije.

Ljubiša Ristić, reditelj napominje da Zemanov stav nije novost i da je poznat od ranije.

Foto: TV Pink Printscreen

Govoreći o reakciji Nataše Kandić, Ristić je istakao da je potrebno razlikovati "dijagnozu" od interesa.

Stevica Deđanski, direktor Centra za razvoj međunarodne politike kaže da reakcija Nataše Kandić na Zemanovo izvinjenje pokazuje da ima ljudi koji su se radovali bombardovanju Jugoslavije.

Foto: TV Pink Printscreen

- Izvinjenje Zemana je jedna vrsta diplomatskog uspeha Srbije i srpskog naroda i frustrirajuće za tu drugu Srbiju, koja je Srbe krivila za sve. Sada i oni koji su nas bombarodvali shvataju da mi nismo krivi. Ta ideologija se po malo urušava, ona je simbol te druge Srbije - rekao je Deđanski.

On je ukazao da niko iz opozicije nije pozitivno ocenio Zemanovo izvinjenje.

#Nataša Kandić