AKTUELNO

Morbidan performans bivšeg potpredsednika Fudbalskog kluba Partizan i profesora rimskog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu dr Vladimira Vuletića u okviru kojeg je on u televizijskoj emisiji jeo ćevape i pretvarao se da su napravljeni od jedne žrtve Veljka Belivuka zgrozio je i šokirao Srbiju.

Saša Milovanović, direktor Srpskog telegrafa kaže da se nešto ovako bolesno retko viđa.

Da uzimate u emisiji ćevape i kažete ukusan taj i taj, pa izgovorite ime ubijenog čoveka, a pretpostavlja se da je njegova lobanja pronađana u Ritopeku i njegovi DNK tragovi. Nestao je u Višegradskoj ulici, a nakon toga su ga ovi zlokovci isekli i ubili, mleli, slali ćevape šefu Zviceru i onda vi kao profesor dođete u jednu emisiju i pričate kako je roštilj dobro ispao bez razmišljanja o porodici. Taj nivo mislim da nije zabeležen i za svaku je osudu - naveo Milovanović.

Foto: TV Pink Printscreen

On kaže da je za njega frapantno da Vuletić može da predaje na bilo kom fakultetu i smatra da ne bi trebalo da se bavi profesorskim poslom.

- Ovaj njegov performans čak ide u odbrane Belivuka i Miljkovića. Kada se tako podsmevate, kod ljudi hoćete da izazovete reakciju da svi ti navodi nisu tačni i da omalovažite saznanja - rekao je Milovanović.

Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije "Transparentnost" kaže da Univerzitet u Beogradu nažalost potpuno ignoriše ove istpe vanrednog profesora Vuletića.

- Interesantno je što se o tome ćuti, jer se radi o vrlo čudnom javnom nastupu, na ivici krivičnog dela. Univerzitet u Beogradu ima kodeks profesionalne etike, koji definiše prava i obeze pripadnika akademske zajednice. Čuvanje integriteta i ugleda Univerziteta je jedan od osnovih postulata. Ako ste pripadnik akademske zajednice to vam ne daje za pravo promovišete izvršenje krivičnih dela. Postoji Etički odbor u okviru Univerziteta koji bi trebalo da se pozabavi time šta to Vuletić priča - ocenio je Spasić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodao, nije problem da on ima svoje mesto u javnosti, ali treba povesti računa o čemu se izjašnjava.

Sa jedne strane imamo ozbiljnu akciju države i bezbednosnih službi da se obračunaju sa mafijom u Srbiji, a sa druge strane imamo Vuletića koji na čudne načine amnestira i šali se na račun užasnih zločina - zaključio je Spasić.

#Saša Milovanović

#Vladimir Vuletić

#mario spasić