AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je Zlatiborski okrug, a nakon obilaska Prijepolja i otvaranja fabrike u Priboju, obratio se novinarima.

Predsednik Srbije je odgovarao na pitanja novinara nakon otvaranja fabrike AFT u Priboju i istakao da su danas brojevi, kada je reč o koronavirusu i epidemiji u Srbiji, najbolji dosada. Predsednik je apelovao još jednom na sve građane da se vakcinišu.

- Vakcina je ta koja nam daje život, donosi fabrike i spasava od svega. Molim ljude da se vakcinišu - rekao je predsednik.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je reč o izjavama Mila Đukanovića, Vučić kaže da bi voleo da je odluka od pre 15 godina bila drugačija i da je sačuvana zajednica Srbije i Crne Gore.

- To nam govori o nesposobnosti političara iz tog vremena, o anti srpskoj politici koja je vođena. Danas imaju nezavisnu državu, želimo najbolje moguće odnose sa njima, a ako to ne žele, neka ne izmišljaju neprijatelje tamo gde ih nema - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da se Srbija nikada neće odreći podrške svom narodu u Crnoj Gori i da Srbija ne radi ništa što je protivno ustavu CG ili bilo kom zakonu i pravu.

Na pitanje o navodnim pronađenim pismima koja ga povezuju sa Jovanjicom, a o kojima se priča u naslovima pojedinih medijima, Vučić je rekao da "od besa više ne znaju šta će da kažu".

- A šta da kažu? Da su napravili neke fabrike, neke pruge, put do Vrbnice ili Zdravstveni centar? Pa nisu! A šta onda drugo da kažu osim da im se umesto kokošaka priviđa marihuana. Nemam pojma o tome šta mi je čovek pisao i da li mi je uopšte pisao. Ne znam kakve to veze ima - kaže Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

To je, kaže, izraz nemoći, nepostojanje planova, ideja, programa.

- Meni nisu potrebne laži i o onome što radim govore plate, penzije, pruge, putevi... Oni neka izmišljaju šta hoće, a istinu da promene ne mogu - rekao je Vučić.

Na pitanje o tome da li će Milan Stamatović na istom putu kao Aleksandar Šapić, Vučić je rekao da poštuje Stamatovićev rad, a da o takvoj temi nije bilo reči.

- Mislim da mu je drago jer pokazujem interesovanje za ovaj kraj. Važno je da ovim ljudima bude lakše da dođu do Zlatibora, mnogo nas toga vezuje, radimo, razgovaramo, ali ne o tome - rekao je Vučić.

Na pitanje o poljoprivrednicima, predsednik kaže da je naša navika da uvek budemo ti koji ćemo da kukamo, te da nije u našem kodu da kažemo da je nešto bilo pošteno.

- Svi traktori koje ste videli u Prijepolju, deo je platila država. U kojoj državi imate tolike subvencije za mašine? Da garantujemo da ćemo da otkupimo viškove, to je nemoguće, a naše je da subvencijama podstičemo poljoprivredu. Da odredimo cenu na svetskom tržištu nije realno, a da li pomažemo uvek - uvek pomažemo - rekao je predsednik.

Vučić je rekao da ne može da obeća sjajnu cenu maline, jer ona nije u domenu države.

- To ne možemo da obećamo, a da pomažemo, to hoćemo svakako - rekao je predsednik.

Foto: TV Pink Printscreen

Voleo bi, kaže, da subvencije budu veće, ali podseća da su se i prosečne plate povećale, da penzije rastu i da je to socijalna politika države.

Kada je reč o zaposlenima u FAP-u u kojoj su plate male, Vučić kaže da tu radi 250 radnika, a rade zahvaljujući porudžbinama iz Vojske, a dolaziće i porudžbine iz MUP. FAP će, kaže, da ostane, ali tehnologija i konkurencija moraju da se unapređuju.

Na pitanje o putu Priboj-Čemerno koji je, prema rečima novinarke, u katastrofalnom stanju, Vučić je rekao da ne može u ovom trenutku da obeća put.

- Ne mogu da obećam ništa, ali pogledaćemo i prenesite ljudima da ćemo da uradimo i mislim da ćemo uraditi svih tih 30 kilometara - rekao je Vučić.

#Aleksandar Vučić